Het Belgenkamp in Harderwijk (1914-1918)
Het Belgenkamp in Harderwijk bood tijdens de Eerste Wereldoorlog plaats aan circa 13.000 gevluchte Belgische militairen. “Je weet niet wat je ziet – ‘t is eigenlijk ‘n stad apart”
Het Belgenkamp in Harderwijk bood tijdens de Eerste Wereldoorlog plaats aan circa 13.000 gevluchte Belgische militairen. “Je weet niet wat je ziet – ‘t is eigenlijk ‘n stad apart”
De Nederlandse arts, botanicus en scheikundige Herman Boerhaave (1668-1738) was gedurende zijn leven een van de bekendste wetenschappers in Europa. Hij was een alleskunner van het type ‘homo universalis’: een veelzijdige geleerde die meerdere disciplines beheerste.
Stadsmuseum Harderwijk toont de komende tijd werk van kunstenaar en illustrator Jan Egas. De in Hardinxveld woonachtige kunstenaar is vooral bekend vanwege de architectuurtekeningen die hij jarenlang maakte...
De Zweedse arts en plantkundige Carolus Linnaeus ontwikkelde in 1735 een systeem om planten te ordenen in verschillende groepen.
Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog overstroomden Belgische vluchtelingen Nederland. Veel Belgen kwamen in vluchtoorden op de Gelderse heide terecht.
Al sinds 2013 reizen honderd originele etsen van Rembrandt van Rijn door Nederland. Na tentoonstellingen in onder meer Harlingen, Hoorn en Gouda is de tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit nu aangekomen in het Stadsmuseum in Harderwijk.
Het gaat om restanten van een Hawker Typhoon, een jachtvliegtuig annex bommenwerper van de RAF. Waarschijnlijk stortte het geallieerd vliegtuig in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog neer voor de toenmalige kust van Harderwijk.
De bijna vijf minuten durende film van G.W.J. Meijnen, die huisarts was in Harderwijk, is gemaakt op 18 april 1945. Meijnen legt de feestelijkheden rondom de herwonnen vrijheid treffend vast.
Het Stadsmuseum Harderwijk heeft een zeldzame zeventiende-eeuwse kopergravure aan de collectie toegevoegd. Het gaat om een gravure die in 1657 werd gemaakt door Johannes Janssonius (1588-1664). Titel van...
Net als vorig jaar worden eind januari in Harderwijk de eenentwintig Joodse Harderwijkers herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht.