Herman Pleij heeft eigen tentoonstelling in Museum Catharijneconvent

Historicus Herman Pleij heeft voor Museum Catharijneconvent in Utrecht een tentoonstelling samengesteld. De historicus, bij het grote publiek bekend vanwege optredens op televisie, selecteerde zijn favoriete middeleeuwse topstukken uit de museumcollectie.

Herman Pleij stelde de tentoonstelling samen vanuit zijn expertise als emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de middeleeuwen. Hij wijst bezoekers op verrassende details, zoals Maria met een glimlach op haar gezicht of Jezus die in zijn kruis wordt gekeken. Achter de gekozen thema’s schuilt een verhaal dat Herman Pleij zelf heeft ingesproken.

“Door zijn bevlogen manier van vertellen laat hij bezoekers op een andere wijze naar laatmiddeleeuwse kunst kijken.”

Herman Pleij: ‘Het kind is een complete man’ - Drieluik met Aanbidding van de koningen (detail), Meester 1518, ca. 1530, Museum Catharijneconvent, Utrecht
Herman Pleij: ‘Het kind is een complete man’ – Drieluik met Aanbidding van de koningen (detail), Meester 1518, ca. 1530, Museum Catharijneconvent, Utrecht

Herman Pleij:

“Al bij het openschuiven van de eerste kasten was het raak. Een hele rits beelden van Maria met kind lachte mij minzaam toe, zelfs het kindje op haar arm deed zijn best. Spontane interpretatie, zo onbevangen mogelijk en niet gehinderd door een afstand van meer dan vijf eeuwen. Geboeid, zelfs ontroerd raken, om je vervolgens af te vragen of dat destijds ook de bedoeling was. Pakten de kijkers van toen op wat de makers van zulke beelden bij hen wilden aanrichten? Of zagen ze alleen wat hen aanstond?”

De tentoonstelling, getiteld De zomer van Herman Pleij , loopt van 8 juli tot en met 4 september 2016. Herman Pleij is zelf geregeld aanwezig in het museum en geeft ook enkele lezingen.

- advertentie -

Boek: Moet kunnen. Op zoek naar de Nederlandse identiteit – Herman Pleij

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: