/

Het Ichthus-teken – Symbool van christenen

Het Ichthus-teken
Het Ichthus-teken (CC0 - Pixabay - congerdesign)

Christenen plakken soms een kleine afbeelding van een vis op de achterkant van hun auto. Het christelijke symbool is afgeleid van het Oudgriekse woord Ichthus (ἰχθύς), dat ‘vis’ betekent. In de eerste eeuwen na Christus toen christenen in het Romeinse Rijk nog vervolgd werden, gebruikten sommigen gelovigen de vis als herkenningssymbool.

Ichthus betekent dus vis, maar het is ook een acroniem. Iedere letter is namelijk een afkorting van een ander woord:

Letter Grieks Omgezet Grieks Nederlands
I (I) Ιησους Ièsous Jezus
Χ (CH) Χριστός Christos Christus
Θ (TH) Θεου Theou Gods
Υ (U) Ὑιός Huios Zoon
Σ (S) Σωτήρ Sootèr Redder

Ichthus-teken
Ichthus-teken (CC0 – Pixabay – meneya)
Het woord Ichthus vormt zo dus de zin Jezus Christus, Gods Zoon, Redder. Het teken van de vis verwijst voor veel christenen daarnaast naar verschillende verhalen uit het Nieuwe Testament, zoals de wonderbare visvangst en de doop in het water. Verder riep Jezus volgens de evangeliën ooit enkele vissers op hem als apostel te volgen. In Marcus 1 wordt dit als volgt beschreven:

(16) Toen Hij eens langs het meer van Galilea liep, zag Hij Simon en Simons broer Andreas op het meer hun netten uitgooien; want het waren vissers. (17) Jezus sprak hen aan: ‘Kom achter Mij aan, en Ik zal jullie tot vissers van mensen maken.

Ook in het evangelie van Lucas en Matteüs wordt de roeping van de vissers beschreven.

In de catacomben in Rome, waar vervolgde christenen vroeger een schuilplaats vonden, zijn nog verschillende Ichthus-tekens te vinden.

Bronnen

-https://nl.wikipedia.org/wiki/Ichthus_(symbool)
-https://www.kuleuven.be/thomas/page/roeping-van-enkele-vissers/
-https://beam.eo.nl/artikel/ichthus-teken-of-visje-op-de-auto-wat-is-de-betekenis
-http://www.bijbelaantekeningen.nl/blog/2010/12/17/ichthus-symbool

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: