Apologeten zijn traditioneel vroegchristelijke auteurs die vanaf de tweede eeuw over het christendom schreven en de relatief jonge religie verdedigden.
Het idee van een lijdende god was voor veel Romeinen nog even belachelijk en absurd als het concept van een verlosser die een slavendood stierf. Marcus Cornelius Fronto, een vooraanstaande Romein uit de tweede eeuw, meende dat christenen de kop van een ezel vereerden...
Dankdag, ook bekend als Dankdag voor Gewas en Arbeid, is een traditionele christelijke viering die wordt gehouden om God te bedanken voor de oogst, het werk, het inkomen en de zegeningen in het leven.
Als Pasen weer voor de deur staat, komen er oude tradities aan de oppervlakte die met dit christelijke feest verbonden zijn. Denk aan het fenomeen eieren schilderen en die vervolgens ergens verstoppen. Ook de paashaas, het dier dat verondersteld wordt eieren af te leveren, is een onmisbare symboliek tijdens de Paasdagen.
Christenen plakken soms een kleine afbeelding van een vis op de achterkant van hun auto. Het christelijke symbool is afgeleid van het Oudgriekse woord Ichthus (ἰχθύς), dat ‘vis’ betekent.
Als God zich in vuurvorm tot de mensen richt, kunnen we ook denken aan de Brandende Braamstruik van Mozes. Dat is geen toeval. Pinksteren is vijftigste Paasdag en dat is in feite het joodse Wekenfeest ofwel Sjavoeot.
De missionaris Liudger (ca.742-809), ook wel Lüdger of Ludgerus genoemd, geldt naast Bonifatius en Willibrord als een van de bekendere zendelingen uit de geschiedenis van het vroege christendom in de Nederlanden.
De vroegste waarneming van het mythische 'Monster van Loch Ness' ('Nessie') stamt uit de Middeleeuwen. Op 22 augustus 565 zou het monster gespot zijn door de christelijke priester Sint-Columba.
De schrijver Hieronymus van Alphen geldt als een van de bekendste auteurs uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Hij is vooral bekend geworden door zijn bijzondere kindergedichten in de tijd van de Verlichting.