Hollandse meesters uit New York

Gerrit Battem, Winterlandschap met een windmolen en oude gebouwen (detail), ca. 1670 (Clement C. Moore Collection)
Teylers Museum in Haarlem toont binnenkort een bijzondere collectie zeventiende-eeuwse Hollandse tekeningen uit de privé-verzameling van de New Yorkse verzamelaar Clement C. Moore. Het gaat om werken van grote meesters, zoals Hendrick Avercamp, Abraham Bloemaert, Adriaen van Ostade en Rembrandt.

De New Yorkse verzamelaar Clement C. Moore wist de afgelopen vijfentwintig jaar een aanzienlijke collectie zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen bijeen te brengen. Moore verzamelde onder andere botanische tekeningen, figuurstudies, genrescènes, historievoorstellingen en landschappen. De voorkeur van de verzamelaar ligt duidelijk bij die laatste categorie. In de tentoonstelling zijn onder andere landschappen te zien van Avercamp, Cuyp, Van Goyen en Van de Velde.

Gedurende drie maanden zijn de bijzondere tekeningen straks te zien in Nederland. Het is voor het eerst dat de werken geëxposeerd worden in Europa. De tentoonstelling, getiteld Hollandse meesters uit New York, wordt geopend door prinses Margriet en Pieter van Vollenhove en is te zien van 6 februari tot en met 12 mei 2013.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: