Hollandse meesters uit New York

Gerrit Battem, Winterlandschap met een windmolen en oude gebouwen (detail), ca. 1670 (Clement C. Moore Collection)
Teylers Museum in Haarlem toont binnenkort een bijzondere collectie zeventiende-eeuwse Hollandse tekeningen uit de privé-verzameling van de New Yorkse verzamelaar Clement C. Moore. Het gaat om werken van grote meesters, zoals Hendrick Avercamp, Abraham Bloemaert, Adriaen van Ostade en Rembrandt.

De New Yorkse verzamelaar Clement C. Moore wist de afgelopen vijfentwintig jaar een aanzienlijke collectie zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen bijeen te brengen. Moore verzamelde onder andere botanische tekeningen, figuurstudies, genrescènes, historievoorstellingen en landschappen. De voorkeur van de verzamelaar ligt duidelijk bij die laatste categorie. In de tentoonstelling zijn onder andere landschappen te zien van Avercamp, Cuyp, Van Goyen en Van de Velde.

Gedurende drie maanden zijn de bijzondere tekeningen straks te zien in Nederland. Het is voor het eerst dat de werken geëxposeerd worden in Europa. De tentoonstelling, getiteld Hollandse meesters uit New York, wordt geopend door prinses Margriet en Pieter van Vollenhove en is te zien van 6 februari tot en met 12 mei 2013.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: