ModeMode

De honderd mooiste Rembrandts

Een van de werken van Rembrandt
Een van de werken van Rembrandt
Eind deze maand opent in Teylers Museum in Haarlem een grote tentoonstelling waarin de honderd “mooiste tekeningen en etsen van Rembrandt” te zien zijn.

- ad -


Detail van een van de werken van Rembrandt uit de collectie van het Teylers Museum
Detail van een van de werken van Rembrandt uit de collectie van het Teylers Museum
De afgelopen maanden kon het publiek op de website van het museum stemmen op tekeningen en etsen van de meester. Teylers Museum bezit een van de oudste verzamelingen Rembrandts op papier in Nederland. De eerste tekening werd al in 1793 aangekocht, kort na de opening van het museum. Teylers wilde toen – geheel in de geest van de Verlichting – behalve een kenniscentrum voor wetenschap ook een plek zijn waar de eigentijdse kunst werd gestimuleerd door de grote meesters te tonen aan beginnende kunstenaars.

Momenteel bevat de collectie van het museum nu 265 etsen (van de in totaal ruim 300) en 12 tekeningen, plus nog een aantal werken die vroeger als Rembrandts werden beschouwd. In 1888 organiseerde het museum met deze collectie de eerste tentoonstelling over Rembrandt in Nederland.

De tentoonstelling moet laten zien hoe de waardering voor Rembrandt in Nederland zich ontwikkelde vanaf de achttiende eeuw tot heden.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Rembrandt behoort tot de absolute top van de kunstgeschiedenis. Dat is echter niet altijd zo geweest. In zijn eigen tijd wordt hij tot de belangrijkste meesters gerekend, maar na zijn dood wordt hij vooral in Nederland verguisd om zijn impressionistische stijl en pikante onderwerpen.

In de negentiende eeuw slaat het beeld om en wordt hij als onbegrepen genie geïdealiseerd en groeit hij uit tot een nationaal icoon. Over deze veranderde smaak gaat de tentoonstelling De 100 mooiste Rembrandts.

De tentoonstelling loopt van 28 september 2013 tot en met 19 januari 2014.

Gerelateerde uitgaven:

- ad -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las