Week van de koloniale geschiedenis

Honderden werken Karel Appel gevonden

‘Doodle’ die Google een jaar geleden voor Karel Appel maakte
In een loods in Engeland zijn meer dan vierhonderd werken van de Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer Karel Appel (1921-2006) gevonden.

Het gaat om werken die eind 2002 verdwenen toen ze werden vervoerd van de studio van de kunstenaar naar de Karel Appelstichting in Amsterdam. Hoe de werken in de loods terechtgekomen zijn is niet bekend. De echtheid van de werken is inmiddels bevestigd door de weduwe van Appel, Harriët Appel. Volgens haar gaat het onder meer om tekeningen,notities en schetsen en zijn er in de loods geen schilderijen gevonden.

- advertentie -

Een aantal van de werken werden onlangs ontdekt door een Brits veilinghuis. Het veilinghuis nam hierop contact op met het kunstregistratiekantoor waar Appel de werken na de verdwijning in 2002 had aangemeld. Enige tijd hierna konden de overige werken ook worden getraceerd.

Volgens de weduwe van de kunstenaar is er geen reden om aan te nemen dat de werken in 2002 gestolen werden. Het is de bedoeling dat de werken binnenkort alsnog aan de Karel Appelstichting worden overgedragen.

Karel Appel werd op 25 april 1921 geboren in Amsterdam. Samen met Corneille en Constant was hij een van dé drijvende krachten achter de beroemde kunstbeweging Cobra. Appel schilderde met felle kleuren en hanteerde doorgaans simpele vormen met stevig aangezette lijnen. Behalve met schilderen hield de kunstenaar zich ook bezig met beeldhouwen en dichten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: