Dark
Light

Hongaarse oud-nazi Sandor Kepiro aangeklaagd

Auteur:
1 minuut leestijd

Monument voor de slachtoffers van Novi Sad – Foto: CC/Pokrajac
De 97-jarige Hongaarse oud-nazi Sandor Kepiro wordt door het Hongaarse Openbaar Ministerie (OM) aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. Het OM van Hongarije heeft dat maandag bekendgemaakt.

Kepiro wordt verdacht van betrokkenheid bij een razzia in januari 1942 waarbij enkele duizenden Joden, Serviërs en Roma om het leven werden gebracht. De Hongaar zou tijdens deze razzia van Novi Sad politie-officier zijn geweest. Het Simon Wiesenthal Centrum publiceerde een jaar geleden een lijst met de meest gezochte oorlogsmisdadigers. Sandor Kepiro stond in die lijst bovenaan.

Kepiro, die zelf beweert niet betrokken te zijn geweest bij de slachting, week na de Tweede Wereldoorlog uit naar Argentinië. Vijftien jaar geleden keerde hij terug in Hongarije. Wanneer Kepiro precies voor het gerecht zal moeten verschijnen is nog niet duidelijk.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×