Dark
Light

Milk History: de alcoholspuit

1 minuut leestijd
De alcoholspuit
De alcoholspuit

Nederland heeft een rijke zuivelgeschiedenis. Het Melklokaal van Johan Duivenvoorde in Noordwijkerhout bevat een schat aan voorwerpen die hierin een rol hebben gespeeld. De redactie van The Milk Story zocht enkele bijzondere melkrelikwieën uit en vroeg Johan naar het verhaal erachter.

De museumhouder:

Vroeger toen de melkrijder de bussen met boerenmelk naar de melkfabriek reed, werd de alcoholspuit gebruikt om de melk te controleren. Binnenin de alcoholspuit schijnt een vloeistof met een alcoholpercentage van 80% te hebben gezeten. De controleur stak de pen van het apparaat in de melk om een beetje melk op te nemen en gaf vervolgens met zijn duim een tikje op de hendel om er een druppel alcohol aan toe te voegen. Daarna hield hij het apparaat omhoog zodat de melk en de alcohol samen in het glaasje terecht kwamen.

Als de melk bedorven was, ging het mengsel van melk en alcohol direct schiften. Op deze manier werd er gecontroleerd of de melk begon te zuren. Dit kun je namelijk niet zien of ruiken. Een bus met bedorven melk werd er gelijk uitgehaald en opzij gezet, want als er een liter of zelfs maar een druppel zure melk bij het geheel komt, gaat de rest ook direct zuren.

Omdat de melkbussen vaak niet goed gekoeld werden, vond controle hoofdzakelijk in de zomer plaats. Wat er uiteindelijk met de zure melk gebeurde, dat weet ik alleen van verhalen. De één zegt dat de boeren de melk direct terugkregen, de ander zegt dat het tot veevoer werd verwerkt. Ik heb zelfs weleens gehoord dat het gebruikt werd voor chocolademelk, of dat het nog gesteriliseerd werd en alsnog verkocht.

~ The Milk Story

Boek over de geschiedenis van de Nederlandse zuivelindustrie

The Milk Story vestigt de aandacht op een aantal grote uitdagingen voor de zuivelsector met betrekking tot gezondheid, duurzaamheid en het mondiale voedselvraagstuk. The Milk Story heeft tot doel in een open en onafhankelijke dialoog een constructieve bijdrage te leveren aan de transitie naar een meer duurzame toekomst.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×