//

Milk History: de alcoholspuit

De alcoholspuit
De alcoholspuit

Nederland heeft een rijke zuivelgeschiedenis. Het Melklokaal van Johan Duivenvoorde in Noordwijkerhout bevat een schat aan voorwerpen die hierin een rol hebben gespeeld. De redactie van The Milk Story zocht enkele bijzondere melkrelikwieën uit en vroeg Johan naar het verhaal erachter.

De museumhouder:

“Vroeger toen de melkrijder de bussen met boerenmelk naar de melkfabriek reed, werd de alcoholspuit gebruikt om de melk te controleren. Binnenin de alcoholspuit schijnt een vloeistof met een alcoholpercentage van 80% te hebben gezeten. De controleur stak de pen van het apparaat in de melk om een beetje melk op te nemen en gaf vervolgens met zijn duim een tikje op de hendel om er een druppel alcohol aan toe te voegen. Daarna hield hij het apparaat omhoog zodat de melk en de alcohol samen in het glaasje terecht kwamen.

Als de melk bedorven was, ging het mengsel van melk en alcohol direct schiften. Op deze manier werd er gecontroleerd of de melk begon te zuren. Dit kun je namelijk niet zien of ruiken. Een bus met bedorven melk werd er gelijk uitgehaald en opzij gezet, want als er een liter of zelfs maar een druppel zure melk bij het geheel komt, gaat de rest ook direct zuren.

Omdat de melkbussen vaak niet goed gekoeld werden, vond controle hoofdzakelijk in de zomer plaats. Wat er uiteindelijk met de zure melk gebeurde, dat weet ik alleen van verhalen. De één zegt dat de boeren de melk direct terugkregen, de ander zegt dat het tot veevoer werd verwerkt. Ik heb zelfs weleens gehoord dat het gebruikt werd voor chocolademelk, of dat het nog gesteriliseerd werd en alsnog verkocht.”

~ The Milk Story

Lees ook: Melkgeschiedenis in Het Melklokaal
Boek over de geschiedenis van de Nederlandse zuivelindustrie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: