Vroeger toen de melkrijder de bussen met boerenmelk naar de melkfabriek reed, werd de alcoholspuit gebruikt om de melk te controleren.
Als je 'veel in de melk te brokkelen hebt' ben je geen nietszeggend figuur. Je hebt namelijk veel te zeggen hebt aardig wat in te brengen. Je bent kortom behoorlijk invloedrijk. Maar zelden zie je een dergelijk persoon boven een glas melk wat brood verbrokkelen...
Willem-Alexander is duidelijk een kind van de jaren zestig want dat waren de hoogtijdagen van Joris Driepinter, een personage dat verscheen in reclamefilmpjes voor melk.
Deze centrifuge werd vroeger gebruikt bij het afromen van de rauwe melk. De melk ging in de trommel, de kraantjes werden open gezet en vervolgens werd er hard aan de hendel gedraaid. De melk in de trommel werd “gecentrifugeerd” waardoor de vaste room van de vloeibare melk werd gescheiden.
Vroeger, en dan praten we over begin twintigste eeuw, werd rauwe melk meestal direct van de boerderij aan de consument verkocht. Hoewel de boeren hun uiterste best deden om melk van goede kwaliteit te leveren, ging het er niet altijd even hygiënisch aan toe.
Nederland heeft een rijke zuivelgeschiedenis. Toch telt ons land maar enkele zuivelmusea waarvan Het Melklokaal in Noordwijkerhout er één is.