Dark
Light

Oud-Ajacied Gerrie Mühren (67) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Gerrie Mühren houdt een balletje hoog tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid
Gerrie Mühren houdt een balletje hoog tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid

Voetballer Gerrie Mühren is donderdag op 67-jarige leeftijd overleden. De Volendammer speelde onder meer voor Ajax en werd wereldberoemd toen hij in 1973 tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid besloot op zijn gemakje een balletje hoog te houden.

Gerrie Mühren werd kort na de oorlog geboren in Volendam en speelde van 1963 tot 1968 voor FC Volendam. Toen vertrok de middenvelder naar Ajax. Aanvankelijk had hij hier nog geen basisplaats maar in zijn tweede jaar verdrong hij Bennie Muller uit de startopstelling.

Trainer Rinus Michels was geen fan van de niet echt noodzakelijke technische hoogstandjes die Mühren tijdens wedstrijden nog wel eens wilde uitvoeren. In 1973 deed hij dit bijvoorbeeld in een Europacup 1-wedstrijd tegen Real Madrid. De beelden gingen de hele wereld over. Ajax won de uitwedstrijd met 1-0.

Gerrie Mühren, de oudere broer van voetballer Arnold Mühren, won drie keer de Europacup 1, werd drie keer landskampioen en pakte drie keer de nationale beker. Ook won hij twee keer de Europese Supercup en één keer de Wereldbeker. Mühren speelde 298 officiële wedstrijden voor Ajax en maakte in totaal 72 doelpunten voor de Amsterdammers.

Nadat zijn Ajax-periode speelde hij nog enige tijd voor Real Betis. In 1979 keerde hij weer terug bij FC Volendam.

Het hooghouden van Gerrie Muhren

×