Jane Russell (1921-2011) – Amerikaanse actrice

De Amerikaanse actrice Jane Russell is maandag op 89-jarige leeftijd overleden. De actrice werd onder meer bekend door haar rol in de film Gentlemen Prefer Blondes waarin ook Marilyn Monroe speelde.

Jane Russel in de jaren veertig
De film waarmee Russell doorbrak was de film The Outlaw, een western uit de jaren veertig waarin de decolleté van de Amerikaanse een prominente rol speelde. Jane Russell werd door deze film in een klap een sekssymbool en Hollywood-icoon.

Het duurde overigens enige tijd voor de film door de strenge Amerikaanse keuring kwam. Volgens veel Amerikanen was hij veel te onzedelijk. Maar liefst drie jaar lang wist de filmkeuring de film tegen te houden. Lang voor hij daadwerkelijk in de bioscopen te zien was, was de film, mede door de expliciete filmposters, al erg bekend.

Bij Amerikaanse soldaten was Russell erg populair. Beroemd zijn Russell´s pinupfoto’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Amerikaanse soldaten werden verspreid. Russell was ook enige tijd actief in de muziek. zo zong ze eind jaren veertig bijvoorbeeld het nummer Kisses and Tears met Frank Sinatra.

- advertentie -

Poster voor ‘The Outlaw
Begin jaren vijftig speelde Russell in de film Gentlemen Prefer Blondes naast onder meer Marilyn Monroe (1926-1962).

Eind jaren zestig speelde Russell haar laatste filmrol. In de periode hierna was ze actief christen. Zo organiseerde ze onder meer bijbelstudies in Hollywood. De Amerikaanse filmster trouwde drie keer en adopteerde drie kinderen.

Ook interessant: Marilyn Monroe (1926-1962) – Fotomodel, actrice en sekssymbool

Trailer van ‘The Outlaw’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: