Dark
Light

Jet de Hond, een ‘Duitse’ oorlogsheld uit Liverpool

2 minuten leestijd
Monument voor de reddingshond Jet of Iada in Liverpool (CC BY-SA 3.0 - Liverpoolpics - wiki)

Dat veel Engelsen tijdens de Tweede Wereldoorlog niets van Duitsers moesten hebben is niet zo verwonderlijk. Na de slag om Engeland, en de vele bombardementen die op Engelse steden volgden, groeide de haat. Vanaf de zomer van 1944 verergerde dit door de inzet van de V1-en V2-raketten op Londen. Toch was er een ‘Duits’ lichtpuntje in deze laatste periode van de oorlog: Jet de Hond.

Jet of Iada
Jet of Iada
Jet de Hond, een zwarte Duitse herder, ziet op 21 juli 1942 het levenslicht in de wijk Mossley Hill in Liverpool. Het dier staat ook wel bekend als Jet of Iada, een verwijzing naar de naam van de kennel waar de hond geboren wordt. Als de hond negen maanden is wordt hij overgebracht naar de stad Gloucester, waar hij opgeleid zal worden in een zogenoemde War Dog School. Jet zal zich hier specialiseren in anti-sabotage activiteiten.

Reddingshond

Na achttien maanden anti-sabotage werkzaamheden op vliegvelden te hebben uitgevoerd, krijgt Jet een nieuwe opleiding. De hond wordt getraind om mensen op te sporen die vastzitten onder het puin van gebombardeerde gebouwen. Een korporaal met de naam Wardle ontfermt zich over het dier en na een uitgebreide training worden beiden ingezet bij de Civil Defence in Londen. Het is voor het eerst dat een hond samen met zijn baasje dienst doet bij de burgerbeschermingdienst.

Oorlogsheld

Na de overplaatsing moet het werk al snel beginnen. Londen wordt regelmatig onder vuur genomen met nieuwe Duitse oorlogswapens, de V1-en V2-raketten. In januari 1945 heeft de hond al geholpen bij de opsporing van vijftig mensen die vastzitten onder het puin van ingestorte bouwwerken. Hij ontvangt die maand de Dickin Medal, een onderscheiding die in de Tweede Wereldoorlog werd uitgereikt aan dieren.

De Duitse herder wordt helemaal beroemd als hij op een dag maar liefst twaalf uur lang bij een onder het puin vastzittende vrouw blijft zitten. Reddingswerkers slagen er mede hierdoor in het leven van de vrouw te redden. In totaal is de hond in de oorlogjaren betrokken bij de redding van zeker honderdvijftig mensen.

Monument voor de reddingshond Jet of Iada in Liverpool
Monument voor de reddingshond Jet of Iada in Liverpool (CC BY-SA 3.0 – Liverpoolpics – wiki)

Bronnen

-https://web.archive.org/web/20141216202240/http://archive.iwm.org.uk/upload/package/74/AnimalsWar/images/AAW_CAPTIONS.pdf
-https://www.liverpoolecho.co.uk/news/liverpool-news/new-generation-fans-jet-dog-11620076
-https://www.liverpoolmuseums.org.uk/stories/jet-dog-liverpool-superhero-curators-and-small-boys
×