Dark
Light

Jonge kunsthandelaar ontdekt werk Cornelis Springer

1 minuut leestijd
Detail van het ontdekte werk van Cornelis Springer (Simonis en Buunk)
Detail van het ontdekte werk van Cornelis Springer (Simonis en Buunk)

Een kunsthandelaar in opleiding heeft recent bij een veiling in Rotterdam een werk van Cornelis Springer ontdekt. De handelaar, Kas Buunk van de bekende kunsthandel Simonis en Buunk, kocht het werk voor 1100 euro terwijl het schilderij volgens kenners zeker 40.000 euro waard is.

Het schilderij werd verkocht als een werk van Charles Rochussen (1814-1894). Buunk constateerde echter iets opvallends aan het monogram op het werk. Daar bleek niet CR maar CS, van Cornelis Springer, te staan. Samen met zijn vader Frank stelde hij hierna vast dat het schilderij ook stijlkenmerken van een Cornelis Springer bevat. Dat het werk werd toegeschreven aan Rochussen, komt volgens de kunsthandelaar mede doordat het tafereel goed in diens genre past. Voor Springer is het eigenlijk een a-typisch werk. Die schilderde namelijk vooral oud-Hollandse stadsgezichten.

Werken van Springer zijn veel meer waard dan die van Rochussen en dus legde Kas Buunk met liefde de gevraagde 1100 euro voor het schilderij neer. Inmiddels heeft hij ontdekt dat op het werk Kasteel Nederhorst staat afgebeeld. Het kasteel blijkt door Springer te zijn aangepast naar de Gouden Eeuw en voorzien van zeventiende-eeuwse figuren. Het kasteel is ook bekend omdat Marten Toonder hier zijn beroemde stripverhalen van Ollie B. Bommel en Tom Poes maakte.

Het ontdekte werk van Cornelis Springer (Simonis & Buunk)
Het ontdekte werk van Cornelis Springer (Simonis & Buunk)

Cornelis Springer

De Nederlandse kunstenaar Cornelis Springer (1817-1891) is vooral bekend om zijn, doorgaans waarheidsgetrouwe, landschappen en stadsgezichten in olieverf en aquarel. Werken van zijn hand zijn onder meer te vinden in collecties van het Rijksmuseum, Zuiderzeemuseum, Teylers Museum en Rijksmuseum Twenthe.

×