Jules Rimet, geestelijk vader van het WK Voetbal

In 1930 werd er voor het eerst een officieel wereldkampioenschap voetbal gehouden. Het initiatief voor deze eerste editie van het mondiale voetbaltoernooi werd genomen door de Fransman Jules Rimet, de voorzitter van de Franse voetbalbond (FFF) en wereldvoetbalbond FIFA.

Replica van de Coupe Jules Rimet - cc
Replica van de Coupe Jules Rimet – cc
Het eerste WK werd gehouden in Uruguay. Dat land was in 1930 sowieso in een feeststemming want het bestond precies honderd jaar. Destijds was Uruguay ook een grootmacht in het internationale voetbal. Zowel in 1944 als in 1928 (tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam) was het land olympisch kampioen geworden.

Dat er echt sprake was van een wereldkampioenschap was voor een groot deel te danken aan Jules Rimet. Hij wist vier Europese landen over te halen naar Zuid-Amerika af te reizen. Namens Europa namen België, Roemenië, Joegoslavië en Frankrijk deel aan het toernooi.

Om de grondlegger van het WK Voetbal te eren werd de eerste trofee in 1946 naar de Fransman vernoemd: de Coupe Jules Rimet. Deze beker wordt momenteel niet meer gebruikt. De huidige gouden wereldbeker verruilde de Coupe Jules Rimet in 1974. De nieuwe trofee werd ontworpen door de Italiaan Silvio Gazzaniga.

- advertentie -

Langstzittende FIFA-president van de FIFA

Jules Rimet was van 1921 tot 1954 president van de FIFA. Hij is daarmee de langstzittende FIFA-president ooit. De huidige president Sepp Blatter, is weinig populair. Toch vermoeden veel voetbalvolgers dat hij nog wel even aan zal blijven. Of Blatter het record van Rimet zal weten te verbreken moet de tijd leren.

Overzicht van boeken over de voetbalgeschiedenis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: