Week van de koloniale geschiedenis

Kinderen in Auschwitz, kort na de bevrijding (1945)

Op 27 januari 1945 wordt Auschwitz bevrijd door het Rode Leger. In het kamp treffen de soldaten nog slechts enkele duizenden gevangen aan. De meesten van hen zijn er zeer slecht aan toe.

Op bovenstaande foto zijn enkele jonge kinderen te zien die, kort na de bevrijding, een kinderbarak in Auschwitz verlaten. De foto hieronder is afkomstig uit een Sovjet-film. Te zien zijn Joodse kinderen achter prikkeldraad. Ze dragen veel te grote gevangenisjassen, die eigenlijk bedoeld zijn voor volwassenen.

Kinderen in Auschwitz, kort na de bevrijding (1945)
Kinderen in Auschwitz, kort na de bevrijding (1945)

Naar Auschwitz werden gedurende de Tweede Wereldoorlog in totaal ruim anderhalf miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, gedeporteerd. Zo’n 1,1 miljoen van hen werd direct na aankomst vergast of doodgeschoten. Daarnaast kwamen er ruim 200.000 mensen om door ziekten of honger.

Lees ook: De bevrijding van Auschwitz – 27 januari 1945
Bekijk ook: Amerikanen stuiten bij Farsleben op trein vol Joden

- advertentie -
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: