Dark
Light

Amerikanen stuiten bij Farsleben op trein vol Joden

1 minuut leestijd
Amerikanen stuiten bij Farsleben op trein vol Joden

Deze indrukwekkende foto werd gemaakt op 13 april 1945 bij het Duitse plaatsje Farsleben. Te zien zijn Joden die na een lange periode van ontberingen door Amerikaanse soldaten zijn bevrijd.

In de trein die op deze foto te zien is zaten zo´n tweeduizend Joden die gevangen hadden gezeten in concentratiekamp Bergen-Belsen. Tegen het eind van de oorlog hadden de nazi’s besloten de gevangenen die nog in leven waren met zogenaamde dodentreinen te verplaatsen. De treinen waren vertrokken in verschillende richting. Er waren plannen om de afgesloten treinwagons, met daarin de Joodse gevangenen, op te blazen om zo de misdaden uit te wissen en zo de geplande vernietiging te versnellen.

Amerikanen stuiten bij Farsleben op trein vol Joden

Dodentreinen

Op 13 april 1945 stuitte een Amerikaanse tankbrigade bij Farsleben, een plaatsje zo’n vijftien kilometer ten noorden van Magdenburg, op een van de dodentreinen. De trein had hier al een tijdje stilgestaan en de machinist bleek de benen te hebben genomen.

Na een lange periode van ontberingen werden de Joden in de trein eindelijk bevrijd. Verschillende van hen overleden korte tijd later alsnog door een uitbraak van tyfus. Een andere dodentrein werd rond deze tijd bij het plaatsje Tröbitz bevrijd door de Russen.

Lees ook: De bevrijding van Auschwitz – 27 januari 1945
…en: Kinderen in Auschwitz, kort na de bevrijding (1945)

×