Dark
Light

Kogge en punter gevonden bij Deventer

Auteur:
1 minuut leestijd
Fragmenten van de kogge (Gemeente Deventer)
Fragmenten van de kogge (Gemeente Deventer)

In de uiterwaarden IJssel bij Deventer is deze week het wrak van een eeuwenoude punter gevonden. Het wrak bevindt zich op enkele tientallen meters van de locatie waar twee weken geleden al een kogge werd gevonden.

Replica van een koggeschip (Gemeente Deventer)
Replica van een koggeschip (Gemeente Deventer)
De kogge is op basis van jaarringenonderzoek gedateerd in het jaar 1501. Het is daarmee het jongste Koggeschip dat tot nu toe in Nederland is aangetroffen. Op de vindplaats bevond zich eeuwen geleden een stroomgeul van de IJssel. De gemeente Deventer:

“Deze stroomgeul is nog te zien op kaarten van de stad Deventer die dateren van rond 1550. Op dat moment stroomt het water al door een andere (hoofd)geul dichter bij de stad. De stroomgeul was waarschijnlijk nog wel bevaarbaar.”

De gevonden balken en planken maken deel uit van een grote zeewaardige kogge. De stukken hout lagen verspreid over een groot oppervlak. Onder de fragmenten zijn verschillende onderdelen van het schip te herkennen waaronder spanten, een fragment van de steven, een deel van het roer en planken van de scheepshuid.

Wrak van de punter (Gemeente Deventer)
Wrak van de punter (Gemeente Deventer)

Punter

De resten van de punter die op enkele tientallen meters van de kogge zijn gevonden, ligt eveneens in de oude geul van de IJssel. Mogelijk is geprobeerd op deze locatie een dam aan te leggen waarbij ook scheepresten werden gebruikt. De dam is weggespoeld waarna over een behoorlijke oppervlakte houtresten zijn afgezet waaronder het scheepswrak van de punter.

“Het betreft een relatief klein scheepswrak van ongeveer 6 meter lengte dat in tegenstelling tot de Kogge nog in scheepsbouwkundig verband ligt. Het is op basis van waarnemingen een punter-achtig vaartuig. Dit zijn kleine riviervaartuigen die zich kenmerken door hun symmetrische puntige vorm. Ze zijn vanaf de Romeinse tijd bekend in de Lage Landen en ook nu nog worden ze gebouwd.”

De archeologen vermoeden dat de punter uit de vijftiende of zestiende eeuw dateert. Dergelijke vaartuigen werden in die tijd ingezet voor verschillende activiteiten op het water zoals het transport van landbouwgoederen, visserij en tolheffing.

Boek: Schatten en scheepswrakken

×