Dark
Light

‘Koning Gorilla’-pamflet Willem III onder de hamer

Auteur:
1 minuut leestijd
Koning Gorilla
Koning Gorilla

Bij het online veilinghuis Catawiki wordt deze week het historische pamflet ‘Uit het leven van Koning Gorilla’ uit 1887 geveild. Een actueel veilingobject, aangezien het fenomeen majesteitsschennis weer volop in de belangstelling staat.

Uit het leven van koning Gorilla (Catawiki)
Uit het leven van koning Gorilla (Catawiki)
Het satirische pamflet ‘Uit het leven van Koning gorilla’ telt zestien pagina’s. In het werkje wordt koning Willem III, die “berucht was om zijn autocratische, onredelijke karakter en immoreel gedrag”, op de hak genomen. Catawiki:

“Toen het pamflet werd uitgegeven veroorzaakte het grote beroering en was koning Willem III woedend. Omdat het pamflet echter anoniem werd gepubliceerd kon niemand worden vervolgd. Hetzelfde jaar werd de anarchist Alexander Cohen wel tot 6 maanden cel veroordeeld omdat hij de koning een gorilla noemde.”

Veilingmeester Job Kwakman van Catawiki geeft aan dat het om een bijzonder pamflet gaat:

“Het is geschreven in een tijd dat op majesteitsschennis nog steeds strenge straffen stonden. Lange gevangenisstraffen waren geen uitzondering. Zelfs het bezitten van het pamflet nam risico’s met zich mee. Daarom zijn er waarschijnlijk veel exemplaren na het lezen meteen weggegooid. Het pamflet in de veiling is dus wel bewaard gebleven en is na bijna 130 jaar ook nog steeds in zeer goede staat.”

Het pamflet is volgens de veilingmeester extra gewild omdat één van de auteurs de vrijdenker Sicco Ernst Willem Roorda van Eysinga was. Hij was naast Multatuli ook één van de eerste Nederlanders die zich kritisch uitliet over de uitbuiting van de Javanen in Nederlands-Indië.

Er is op het moment van schrijven 360 euro op het document geboden. Bieden kan nog ruim vier dagen.

×