Dark
Light

Pop Art-grondlegger Richard Hamilton (89) overleden

1 minuut leestijd

Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing?
De invloedrijke Britse kunstenaar Richard Hamilton is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden.

Richard Hamilton wordt ook wel de ‘vader van de Pop Art’ genoemd. Zijn werk Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing? (Wat is het nu eigenlijk dat de woning van vandaag zo anders, zo aantrekkelijk maakt?) was namelijk het eerst Pop Art-werk dat internationaal bekend werd. Hamilton maakte deze collage in 1956 voor de tentoonstelling This is Tomorrow in Londen. Tijdens deze tentoonstelling in de Whitechapel Art Gallery manifesteerde de moderne kunststroming zich voor het eerst.

Op de kleine collage van Hamilton (26 bij 25 centimeter) is enorm veel te zien. De Britse kunstenaar verwerkte een groot aantal cultuurvormen in het werk.

Zo is er bijvoorbeeld een ouderwets portret te zien, maar daarnaast krijgt de kijker ook onder meer een bodybuilder, pin-upgirl, stofzuiger, grote lolly, bandrecorder, Ford-logo, blik ham en een poster met een stripfragment voorgeschoteld. Pop Art-kunstenaars lieten zich inspireren door de moderne communicatiemedia en dat is in het werk van Hamilton goed te zien.

De figuratieve stroming ontwikkelde zich gelijktijdig in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In Frankrijk ontstond rond dezelfde tijd het nouveau réalisme.

Richard Hamilton had zijn naam na de tentoonstelling in Londen definitief gevestigd en bleef zijn hele leven collages, sculpturen en schilderijen maken. Verder gaf hij onder meer les aan de Royal College of Art.

De Brit werd ook bekend als de ontwerper van de hoes van de wereldberoemde Beatles-plaat White Album. Hij overleed dinsdag op 89-jarige leeftijd.

×