Dark
Light

Kuras (borstpantser) – Betekenis en herkomst

Auteur:
1 minuut leestijd
Voorbeeld van een borstharnas (kuras)
Voorbeeld van een borstharnas (kuras)

Een kuras, ook wel borstharnas, is de benaming voor een militair harnas dat bescherming biedt aan het bovenlichaam. Het woord is afgeleid van het Franse cuirasse, wat ‘borstpantser’ betekent.

Man met kuras
Man met kuras
De kuras moest de romp van de drager vanaf de middel beschermen. Vaak ging het om een dik leren pantser dat het lichaam van de nek tot de middel bedekte. Een speciaal rugstuk werd dan met behulp van riemen en gespen aan de borstplaat bevestigd, zodat beide delen van het lichaam enigszins beschermd waren tegen aanvallen met bijvoorbeeld zwaarden, bijlen en pijlen. Latere kurassen bestonden vaak uit verschillende metalen platen die aan elkaar werden bevestigd.

Bekend is dat de oude Egyptenaren en Grieken al gebruikmaakten van borstharnassen. Afgaande op oude afbeeldingen waren deze exemplaren vaak van brons. Het kuras was niet alleen een bescherming voor de drager, maar werd soms ook gebruikt als statussymbool. In de Romeinse tijd werden veldheren bijvoorbeeld geregeld afgebeeld met rijkversierde kurassen.

Het kuras wordt ook wel beschouwd als een voorloper van het kogelvrije vest, dat bedoeld is om kogels af te weren.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×