Leerlooierij uit de Gouden Eeuw gevonden in Enkhuizen

Archeologen hebben in Enkhuizen de resten van een leerlooierij uit de Gouden Eeuw gevonden. Dit aan de Romeinstraat, een straat binnen de vestingwal, waar binnenkort nieuwe huurwoningen worden gebouwd.

De archeologen stuitten eerst allerlei kuilen, gaten en houten tonnetjes die men niet direct bij een gewoon woonhuis vond passen. Toen ook hoorns en hoornpitten werden gevonden, werd duidelijk dat men op de resten van een leerlooierij was gestuit. Ook aanwezigheid van een ‘eek’, een watersysteem, wijst hier op.

Bij een leerlooierij werden de hoorns vroeger op locatie van de huid gesneden. Vervolgens moesten de huiden nat worden gehouden en bewerkt met urine, kalk en mest. De urine en kalk diende om vet en haar van de huiden te verwijderen. Om het leer zacht te houden werd vervolgens mest gebruikt. De onderzoekers:

“Mogelijk hebben de grote rechthoekige kuilen aan de Romeinstraat hiervoor gediend. Ook de tonputten zouden hiervoor kunnen zijn gebruikt. Verspreid over het terrein is een aantal kuilen met dierlijke mest aangetroffen. Aanwijzingen voor het gebruik van urine of kalk ontbreken vooralsnog.”

Houtsnede van een looierij uit de 16e eeuw. (Archeologie West-Friesland)
Houtsnede van een looierij uit de 16e eeuw. (Archeologie West-Friesland)

Om de huiden te looien, werd meestal de schors van de eikenboom gebruikt, ook wel ‘eek’ genoemd. Een leerlooierij heeft erg veel stromend water nodig. Een waterloop aan de noordoostzijde van het terrein zorgde hiervoor. Aan de westzijde van de waterloop is haaks op de Noorderboerenvaart een dam opgebracht om het water te leiden.

- advertentie -

Overzicht van boeken over de Gouden Eeuw

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: