Dark
Light

Michael Jackson (1958-2009) – The King of Pop

Auteur:
5 minuten leestijd
Michael Jacksons ster op de Hollywood Walk of Fame - cc
Michael Jacksons ster op de Hollywood Walk of Fame - cc

De Amerikaanse popzanger Michael Jackson (1958-2009) was een van de meest succesvolle popartiesten van de twintigste eeuw. Hij was een excellent zanger, componist, danser, acteur en ook een vrijgevig filantroop. Zijn album Thriller (1982) geldt met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren – aldus het tijdschrift Billboard in december 2015 – als het bestverkochte album ooit.

Michael Jackson tijdens een optreden in Wenen, 1988 - cc
Michael Jackson tijdens een optreden in Wenen, 1988 (CC BY-SA 2.0 – Zoran Veselinovic – wiki)
In totaal verkocht Jackson meer dan één miljard albums en singles. Bekende Jackson-hits waren onder meer ‘Beat it’ (1982), ‘Billy Jean’ (1982), ‘Bad’ (1987), ‘Earth Song’ (1995), ‘They Don’t Care About Us’ (1996) en ‘Like a Stranger in Moscow’ (1996).

Het muziektijdschrift Rolling Stone rekent Jackson tot de grootste zangers aller tijden. In de top 100 ‘Greatest Singers of All Time’ van genoemd blad staat de zanger op plek 25. Voor hem in deze – uiteraard wat subjectieve – top 100 staan zangers en zangeressen als Aretha Franklin (nr.1), Elvis Presley (nr.3), Bob Dylan (nr.7), Paul McCartney (The Beatles, nr.11), Freddie Mercury (nr.17) en Bob Marley (nr.19). Na Michael Jackson volgen in de lijst artiesten als Chuck Berry (nr.41), Kurt Cobain (nr.45) en Art Garfunkel (nr.86).

Michael Jackson kwam niet alleen als artiest veel in het nieuws, maar trok ook regelmatig media-aandacht vanwege de plastisch-chirurgische operaties die hij onderging (met name zijn neus was dan een gespreksonderwerp). De media belichtten ook zijn vermeende kindermisbruik, dat plaatsgevonden zou hebben op Jacksons grote speellandgoed Neverland. Dit landgoed was overigens onvergelijkbaar met het park Graceland van Elvis Presley in Tennessee: het was vele malen groter dan Elvis’ landgoed, veel duurder en ook heel anders ingericht: niet als kinderpretpark, maar als bedevaartsoord. Neverland, dat sinds mei 2015 voor 100 miljoen dollar te koop staat, werd anders dan Presley’s Graceland nooit als memorial ingericht.

Jeugd van Michael Jackson

Michael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana, in de Verenigde Staten. Hij groeide op in een Afro-Amerikaans middenklassengezin. Zijn vader Joseph Jackson was eerder gitarist geweest, maar kraanmachinist geworden toen hij en zijn vrouw kinderen kregen. Michaels moeder Katherine liet zich in 1963 dopen tot Jehova’s Getuige en nam Michael mee naar samenkomsten. Zelf zou Jackson jarenlang, tot zijn losmaking van de Jehova’s Getuigen in 1987, actief blijven in deze kringen. Nog tot 1984, toen hij al wereldberoemd was, klopte Michael Jackson met zijn moeder bij mensen aan om ze te bekeren tot de Jehova’s Getuigen.

Michaels vader zag dat zijn zonen – naast Michael waren dit Tito, Jermaine, Jackie en Marlon – zangtalent hadden en vormde ze om tot een zanggroepje dat hij zelf leidde: de Jackson 5. Michael Jackson werd de leadzanger van de groep. Al snel viel het talent van de groep op. Zo zaten ze in het voorprogramma van grote R&B-artiesten als Gladys Knight en James Brown. In 1968 besloot de oprichter van het beroemde Motown-label, Berry Gordy (geboren in 1929), de Jackson 5 een contract aan te bieden.

Bekend is ook de in 1966 geboren zus van Michael: Janet Jackson. Zij begon ook een solocarrière en is goed voor een verkoop van 50 miljoen platen in twee decennia.

De Jackson 5 in 1972. - cc
De Jackson 5 in 1972 (Publiek Domein – CBS Television – wiki)

Solocarrière

Michael Jackson - Thriller
Michael Jackson – Thriller
Op zijn dertiende, in 1971, begon Michael naast zijn werk voor de Jackson 5 een solocarrière. Dat jaar belandde hij in de charts met het nummer ‘Got to Be There’, van het gelijknamige album. Jacksons eerste nummer 1-hit was een lied getiteld ‘Ben’ (1972), een ode aan een rat.

Een bekend soloalbum van Michael Jackson was ook Off the Wall (1979). Dit album, dat in de media geprezen werd, combineerde pop en funk en bevatte hits als ‘Don’t Stop ’til You Get Enough’, ‘Rock with You’ en de ballad ‘She’s Out Of My Life’.

Jacksons echte solodoorbraak vond plaats in 1982, toen hij het album Thriller uitbracht. De 14 minuten durende videoclip van de gelijknamige titelsong bleef 80 weken in de hitlijsten staan en wordt beschouwd als de beste videoclip in de popmuziek ooit. Het album zelf is tot op heden ruim 100 miljoen keer verkocht. Jackson introduceerde in het nummer ‘Billy Jean’ ook een nieuwe danspas, de wereldberoemd geworden ‘moonwalk’.

In 1985 was Michael Jackson een van de zangers en medeauteurs van het liefdadigheidsnummer ‘We are the World’ op Live Aid, van de gelegenheidsgroep USA for Africa. In 1987 kwam zijn album Bad uit, met daarop de gelijknamige hitsingle. In de jaren 1990 bracht Jackson nog enkele albums uit die wereldberoemd werden, zoals Dangerous (1993) en HIStory (1997). De single ‘You Are Not Alone’ van het laatstgenoemde album haalde het Guiness Book of Redcords omdat het het eerste liedje ooit was dat direct naar nummer 1 doorstoomde in de Billboard Hot 100 chart.

Chirurgie, vermeend kindermisbruik en huwelijken

Michael Jackson kwam niet alleen vanwege zijn muziek in het nieuws, maar ook vanwege de chirurgie die hij onderging, vermeend kindermisbruik en de vreemde acties die hij soms uithaalde. In 1984, tijdens het maken van een reclame voor Pepsi Cola, gebeurde er op de set een ongeluk met soda. Hier raakten delen van Michael Jacksons gezicht en hoofdhuid verbrand. Hij kreeg operaties om deze littekens zoveel mogelijk weg te werken. Vermoed wordt dat Jacksons fascinatie voor plastische chirurgie – die zijn uiterlijk compleet veranderde – op dit moment begon. Later, in februari 1993 in een tv-show van Oprah Winfrey, gaf Jackson aan dat zijn lichter wordende huid het gevolg was van de huidziekte vitiligo, waarbij de huid pigment verliest.

Michael Jackson in 1997 (CC BY-SA 3.0 - Georges Biard - wiki)
Michael Jackson in 1997 – cc
Op diverse momenten kwam Jackson in de publiciteit vanwege beschuldigingen van kindermisbruik. In augustus 1993 werd vanwege dit soort beschuldigingen de single ‘Dangerous’ geannuleerd, ook omdat Michael Jackson op dat moment fysiek in een slechte toestand was.

In mei 1994 stapte Jackson in het huwelijksbootje met Lisa Marie Presley, de dochter van wijlen rocklegende Elvis Presley en diens vrouw Priscilla. Dit huwelijk hield krap twee jaar stand. Eind 1996, kort na zijn scheiding, trouwde Jackson met de verpleegster Debbie Rowe. Samen kregen ze twee kinderen.

In de jaren na de millenniumwisseling kwam Michael Jackson meermalen negatief in het nieuws. Op 20 november 2002 zwaaide Michael Jackson gevaarlijk zijn zoontje Prince Michael II boven een balkon uit, wat tot veel kritiek in de media leidde. Daarna, van 2003-2006 volgden nieuwe beschuldigingen van kindermisbruik. Ook bleek Michael Jackson financiële problemen te hebben waardoor hij Neverland moest verkopen.

Overlijden en begrafenis

Michael Jackson overleed op 25 juni 2009. Later werd zijn lijfarts voor de rechter gesleept vanwege mogelijke betrokkenheid bij Jacksons dood. Jackson overleed namelijk, net als wijlen zijn schoonvader Elvis Presley, aan een overdosis medicijnen.

Op 7 juli 2009 werd een herdenkingsceremonie gehouden in het Staples Center in het centrum van Los Angeles. 11.500 fans kregen via loting een toegangskaartje. Er traden tijdens de ceremonie allerlei beroemde artiesten op, onder wie Stevie Wonder, Lionel Richie, Mariah Carey en John Mayer. Ook geestelijk verzorgers, een woordvoerder van het Huis van Afgevaardigden en diverse familieleden van Michael Jackson verschenen ten tonele. Jacksons drie kinderen waren ook aanwezig.

Op dezelfde dag als Michael Jackson – op 25 juni 2009 – overleden ook twee andere, in Nederland wellicht minder bekende artiesten. In Vlaanderen pleegde presentatrice en zangeres Yasmine (Hilde Jens) op 37-jarige leeftijd suïcide. En de Amerikaanse actrice Farrah Fawcett, bekend van de Amerikaanse tv-show Charlie’s Angels, overleed op 62-jarige leedtijd aan de gevolgen van mondkanker.

Overzicht van muziek van Michael Jackson
Lees ook: Andere artikelen over muziekgeschiedenis
Of lees…: De Bunschotense root van Elvis Presley

Ontwikkeling van de Moonwalk

https://www.youtube.com/watch?v=NkeEEk2VOAM

Afscheid van Michael Jackson

Bronnen

-http://www.allmusic.com/artist/michael-jackson-mn0000467203/biography
-http://www.lifetimetv.co.uk/biography/biography-michael-jackson
-http://jwfacts.com/watchtower/experiences/michael-jackson-jehovah.php
-http://www.billboard.com/articles/columns/pop/6812781/michael-jackson-thriller-30x-multi-platinum-album

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×