Dark
Light

Middeleeuwse blokfluit door röntgen-scan

Auteur:
1 minuut leestijd
Middeleeuwse blokfluit door röntgen-scan
Middeleeuwse blokfluit door röntgen-scan

In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is donderdag een zeldzame middeleeuwse blokfluit door de röntgen-scan gehaald. Dit op verzoek van het Dordrechts Museum en muziekensemble Aventure.

De Dordrecht-blokfluit (Dordrecht Ondergronds)
De Dordrecht-blokfluit (Dordrecht Ondergronds)
De Dordrecht-blokfluit, die tijdens opgravingen in 1940 bij het Huis te Merwede in Dordrecht gevonden werd, is één van de vijf zeldzame archeologische blokfluitvondsten ter wereld. De fluit, gemaakt van fruitbomenhout, werd gevonden in een waterput die werd aangelegd bij de tweede bouwfase van het huis, kort voor het midden van de veertiende eeuw. De fluit is te dateren tussen ca. 1350 en 1421.

De Dordrecht-blokfluit is volgens het Dordrechts Museum van belang omdat dit instrument het oudste type blokfluit vertegenwoordigt en het gaafst en meest compleet is. De blokfluit zou daarmee het beste uitgangspunt voor verder onderzoek bieden. Dat onderzoek wordt nu verricht door leden van Aventure, ensemble voor middeleeuwse muziek. Het museum:

“Door via röntgenonderzoek naar de binnenkant van de fluit te kijken krijgen de onderzoekers veel informatie over het vakmanschap waarmee de fluit is gebouwd. De kennis over de bouwprincipes van de fluit maakt het mogelijk een relatie te leggen met zowel volksinstrumenten als de historische vroeg zestiende-eeuwse blokfluiten.”

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht voerde het onderzoek uit
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht voerde het onderzoek uit

Op basis van het röntgenonderzoek naar de Dordrecht blokfluit en de vergelijking met de vroeg zestiende-eeuwse historische blokfluiten wil Aventure een set blokfluiten reconstrueren uit het midden van de vijftiende eeuw. Met deze experimentele blokfluiten gaat Aventure het muziekrepertoire van instrumentalisten uit de periode 1450-1470 uitvoeren in concerten, lezingen en op CD.

De Dordrecht-blokfluit maakt deel uit van de collectie Dordrecht en is te bezichtigen in het onlangs geopende museum Het Hof van Nederland.

Moderne blokfluiten

×