Dark
Light

Miniatuurhandschrift met 48 wonderen, ca. 1540

1 minuut leestijd
Miniatuurhandschrift met 48 wonderen, ca. 1540
Miniatuurhandschrift met 48 wonderen, ca. 1540
Miniatuurhandschrift met 48 wonderen, ca. 1540
Miracoli del B. Anthonio Pellegrino. Handschrift, Italië, ca. 1540. [MMW, HM 147]

Boek van de Maand

De boekdrukkunst was al bijna een eeuw oud toen dit piepkleine Italiaanse handschriftje gemaakt werd. Het dateert van ongeveer 1540 en bevat beschrijvingen van 48 wonderen die worden toegeschreven aan de heilige Antonio Manzoni, bijgenaamd Il Pellegrino (‘de pelgrim’).

Museum Meermanno
Museum Meermanno
Over zijn leven is zo goed als niets bekend; het weinige dat we weten komt uit een anoniem heiligenleven uit de dertiende eeuw, dat vermoedelijk geschreven werd met het oog op Manzoni’s heiligverklaring. Manzoni werd geboren te Padua. Volgens de overlevering verliet hij de stad op tienjarige leeftijd om een leven van ascese te gaan leiden. Hij bezocht Rome en maakte pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela en Keulen. Hij overleed in Padua op 30 januari 1267.

Direct na zijn dood kwamen er meldingen van wonderbaarlijke genezingen die plaatshadden bij zijn graf. Tot 1270 werden er 48 wonderen genoteerd door een plaatselijke notaris.

Het boekje is 27 x 21 mm groot en zit in de oorspronkelijke zestiende-eeuwse band. Het komt uit de verzameling miniatuurboekjes die Museum Meermanno verwierf uit de collectie van de Amsterdamse antiquaar Abraham Horodisch.

~ Erik Geleijns – Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.
×