Dark
Light

Mnemosyne – Personificatie van het geheugen

Auteur:
1 minuut leestijd
Mnemosyne op een Romeins mozaïek
Mnemosyne op een Romeins mozaïek (CC0 - Caroline Léna Becker - wiki)

Mnemosyne is in de Griekse mythologie de personificatie van de herinnering en het geheugen en de moeder van de Muzen, negen onsterfelijke nimfen die de verschillende klassieke kunsten symboliseren.

Mnemosyne volgens Dante Gabriel Rossetti, ca. 1876-1881
Mnemosyne volgens Dante Gabriel Rossetti, ca. 1876-1881
Mnemosyne is een van de Titanen, de kinderen van de oergoden Uranus (de hemel) en Gaea (de aarde). De meeste Titanen belichaamden natuurkrachten, maar Mnemosyne was dus de personificatie van een menselijke eigenschap, het geheugen. Haar naam is afgeleid van het Griekse woord voor herinnering. Volgens de Griekse dichter Hesiodos beviel ze van de Muzen nadat Zeus negen opeenvolgende nachten met haar doorbracht.

De Titanide werd onder meer vereerd in het heiligdom van de Muzen op de berg Helicon in Boeotië. Ook in tempels van verschillende Griekse goden waren soms beelden van haar te vinden. Ze zou de oude Griekse koningen en dichters een uitzonderlijk spraakvermogen hebben verleend.

Boek: Griekse mythen, Romeinse sagen

Bronnen

-Mythologie – C. Scott Littleton p.139
-https://www.britannica.com/topic/Mnemosyne
-https://en.wikipedia.org/wiki/Mnemosyne

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×