Dark
Light

Moderne kunst in fabriek Oskar Schindler

Auteur:
1 minuut leestijd
Museum in de voormalige emailfabriek van Oskar Schindler
Museum in de voormalige emailfabriek van Oskar Schindler - Foto: MOCAK

In de voormalige fabriek van Oskar Schindler, een nazi die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend Joden van de vernietigingskampen redde, wordt binnenkort een museum voor moderne kunst geopend.

De voormalige emailfabriek, de zogenaamde Fabryka Schindlera, bevindt zich in de Poolse stad Krakau. De Italiaanse architect Claudio Nardi liet de fabriek ombouwen tot een vierduizend vierkante meter grote tentoonstellingsruimte. Kunstliefhebbers kunnen er vanaf donderdag terecht voor een tentoonstelling met moderne kunst.

Oskar Schindler

Schindler's List
Schindler’s List
De nazi Oskar Schindler (1908-1974) kocht de fabriek in de Tweede Wereldoorlog en gaf deze de naam Deutsche Emailwarenfabriek. De emailfabriek maakte vooral gebruik van goedkope Joodse arbeidskrachten. In de zomer van 1942 kwamen veel van die arbeiders echter niet meer opdagen. Ze waren getransporteerd naar werkkampen. Oskar Schindler kreeg het dankzij zijn goede connecties bij de SS voor elkaar dat alle nog niet gedeporteerde Joden van het getto in Krakau in zijn fabriek konden blijven werken. Samen met zijn Joodse boekhouder Itzhak Stern maakte hij zeven lijsten met werknemers, waardoor honderden Joden een transport naar een vernietigingskamp konden uitstellen of zelfs voorkomen.

Schindler was de eerst nazi die na de oorlog een onderscheiding kreeg van Yad Vashem. Over Schindlers oorlogsjaren werd een boek geschreven door de Australische schrijver Thomas Keneally. Dat boek werd in 1993 verfilmd door Steven Spielberg onder de titel Schlinders list. Die film won zeven Oscars.

Kritiek

Niet iedereen is blij met het feit dat de beroemde fabriek van Oskar Schindler in gebruik wordt genomen als een museum voor een moderne kunst. Volgens critici wordt daarmee de herinnering aan deze bijzondere oorlogsgeschiedenis voor een deel uitgewist.

In een van de bijgebouwen van het museum is momenteel wel een tentoonstelling getiteld History in Art te zien. In deze internationale tentoonstelling wordt onderzocht op wat voor manier geschiedenis bijdraagt aan de vorming van een collectieve en individuele identiteit.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×