‘Mr Wowereit, don’t tear down this wall’

De afgelopen dagen is fel geprotesteerd tegen de afbraak van een resterend deel van de Berlijnse Muur. Het verzet lijkt tevergeefs te zijn geweest. De projectontwikkelaar die het stuk muur vanwege een nieuwbouwproject wil afbreken, heeft laten weten dat de sloop maandag gewoon door gaat.

Berlijnse Muur
Vrijdag werd al een begin gemaakt met de sloop van het restant van de muur. Die werkzaamheden werden toen stilgelegd nadat honderden mensen naar de plek waren gekomen om te protesteren. Het gaat om een van de langste overgebleven stukken van de Berlijnse Muur. Het bewuste deel bevindt zich langs de Mühlenstrasse en maakt onderdeel uit van de zogenaamde East Side Gallery, een groot stuk van de muur dat beschilderd is door tientallen kunstenaars.

De projectontwikkelaar wil dat het twintig meter lange stuk van de muur wordt afgebroken zodat op die plek luxe flats gebouwd kunnen worden. De protestanten spreken van cultuurvernietiging. Een van de protestanten had vrijdag een bord bij zich met daarop een oproep:

Mr Wowereit, don’t tear down this wall!

Hij verwees daarmee naar de beroemde speech van Ronald Reagan uit 1987. De Amerikaanse president spoorde Sovjet-leider Michail Gorbatsjov toen juist aan de muur af te breken:

- advertentie -

Mr Gorbachev, tear down this wall.

De 45,3 kilometer lange Berlijnse Muur scheidde Oost- en West-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: