Dark
Light

Museum Bronbeek verwerft gamelan

1 minuut leestijd

Gamelangroep Kusuma Budaya bespeelt de gamelan in Museum Bronbeek
Museum Bronbeek in Arnhem heeft een authentieke Javaanse gamelan gekregen. De gamelan, een ensemble van muziekinstrumenten, staat al sinds maart 1976 in het museum opgesteld.

Het geheel wordt aan het museum geschonken door een echtpaar uit Arnhem. De officiële overdracht vindt plaats op zondag 30 juni in de Indische Zaal van het museum.


Percussie- en gong-spelensemble

Een gamelan is een orkest dat uit ongeveer twintig op elkaar afgestemde bronzen instrumenten bestaat; het is een percussie- en gong-spelensemble. Behalve bronzen instrumenten kan het ook snaarinstrumenten, bamboefluit, xylofoon en zangers omvatten. Gamelanmuziek speelt een belangrijke rol bij ceremoniën en theater-, dans- en wayangvoorstellingen worden erdoor begeleid. Buiten de hoven in Midden-Java wordt de gamelan ook gebruikt bij rituelen en bruiloften.

De gamelan op Bronbeek is volgens de overlevering afkomstig van het Hof van Kartasoera, de grote gong zou ongeveer vierhonderd jaar oud zijn. Het ensemble wordt eens in de twee weken op zondag in het museum bespeeld door de gamelangroep Kusuma Budaya.

Gerelateerde uitgaven:

×