De Japanse fotografe Miyuki Okuyama portretteerde 30 mensen uit Nederland, die geboren werden uit een Nederlands-Indische moeder en een Japanse vader in de periode van de Japanse bezetting en de dekolonisatie van Nederlands-Indië (1942-1949).
Op de themazondag ‘Vrouwen in Nederlands-Indië’ op 20 maart 2016 op het landgoed Bronbeek spreken Dineke Stam, Adrienne Zuiderweg, Ellen van Os en Elsbeth Locher Scholten.
Nederlands-Indië werd tussen 1942 en 1945 bezet door Japan. Veel (Indo-) Europese mannen werden krijgsgevangen gemaakt, hun vrouwen en kinderen opgesloten in kampen.
Museum Bronbeek in Arnhem wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan gewelddadige wijze waarop na de oorlog een eind kwam aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië.
Het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek presenteren vanaf begin oktober de tentoonstelling ‘Met stille trom. F. Springer en het einde van Nieuw Guinea’.
Op 15 augustus wordt wereldwijd stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op die dag in 1945 capituleerden de Japanners namelijk. Ook voor Nederland-Indië kwam er toen een eind aan de oorlog.
In de tuin van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek is sinds maandag een nieuwe ‘plantenkalender’ te vinden. Het jaarthema in dit mozaïekperk is de honderdste verjaardag van de militaire luchtvaart in Nederlands-Indië. Het perk is klaar op 26 mei en vervolgens tot september 2014 te zien.
De vier Herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog presenteren later deze maand een programma over de geschiedenis van de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland. Dit in het kader van hun gezamenlijke programma ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’.
In het Arnhemse Museum Bronbeek is komend voorjaar de tentoonstelling ‘Het Poppenkind. Achter het gedek van Tjideng, Tangerang en Adek’ te zien. De expositie toont hoe Marianne de Jong als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde in achtereenvolgens drie Japanse interneringskampen in Nederlands-Indië.
Museum Bronbeek in Arnhem heeft een authentieke Javaanse gamelan gekregen. De gamelan, een ensemble van muziekinstrumenten, staat al sinds maart 1976 in het museum opgesteld. Het geheel wordt aan het museum geschonken door een echtpaar uit Arnhem. De officiële overdracht vindt plaats op zondag 30 juni in de Indische Zaal van het museum.
In Nederlands’ koloniale tijdperk waren er talloze militairen actief in de overzeese gebieden. Sommige van hen konden na hun dienst niet meer dienen in het leger en kwamen terecht in Bronbeek, het tehuis voor veteranen. In 2013 viert dit tehuis het 150-jarig bestaan met een expositie over de eigen geschiedenis.
Op landgoed Bronbeek in Arnhem is maandag een monument onthuld ter ere van de Papoeastrijders die in de jaren 1942-62 de Nederlandse militairen in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea ondersteunden.
Bij Museum Bronbeek in Arnhem is vanaf komende zomer een tentoonstelling te zien over zeven ‘kolonialen’ die na hun tijd in Nederlands-Indië in het Koninklijk Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek woonden. Bezoekers van de tentoonstelling ontmoeten straks zeven mannen die tussen 1850 en 1950 dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Allen woonden daarna in het Koninklijk Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek,
Bij Landgoed Bronbeek in Arnhem wordt op 6 juni een dialezing met rondleiding gegeven. Titel van middagvullende presentatie luidt Landgoed Bronbeek, koninklijk geschenk voor veteranen De presentatie op het landgoed wordt gegeven in het kader van het Themajaar van de Historische Buitenplaats 2012.
Bij Museum Bronbeek in Arnhem is in april een workshop te volgen rond genealogisch onderzoek naar militairen die dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).
Op 8 maart is het precies zeventig jaar geleden dat het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) capituleerde. In Museum Bronbeek in Arnhem opent binnenkort een tentoonstelling die deze historische gebeurtenis markeert. Op 8 maart 1942 gaf luitenant-generaal Hein Ter Poorten van het KNIL zich over aan generaal Hitoshi Imamura van de Japanse Keizerlijke troepen. Enkele maanden eerder had de gouverneur-generaal van
In de vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’ in Museum Bronbeek zijn tot en met december 2011 vier schilderijen te zien van de Indische kunstenares en fotografe Natalie Ypma. Ypma verdiepte zich in het bewogen leven van haar grootouders. Haar grootvader was KNIL-militair en vocht na Japan krijgsgevangenschap gedurende de Bersiap tegen de Indonesiërs.
Op 13 november wordt op landgoed Bronbeek in Arnhem een themazondag gehouden over het overzees verkeer tussen Holland en Nederlands-Indië vanaf het midden van de negentiende eeuw.
In het Arnhemse Museum Bronbeek staan tijdens de komende Maand van de geschiedenis stripverhalen waarin de geschiedenis van Nederlands-Indië wordt verteld centraal. Met de expositie, getiteld Indië in strips, wil het museum duidelijk maken hoe stripauteurs historische bronnen gebruiken om tot hun beeldverhaal te komen. Te zien zijn onder meer voorstudies van Peter van Dongen en Eric Heuvel. Zij behoren
Korporaal Flip Peeters maakte tijdens zijn diensttijd in Nederlands-Indië een getekend dagboek voor zijn verloofde. Bij Museum Bronbeek in Arnhem is vanaf eind deze maand een tentoonstelling te zien rond dit bijzondere dagboek. Flip Peeters maakte tussen augustus 1948 en juni 1950 als korporaal onderdeel uit van het KL 403 Bataljon Infanterie. Gedurende zijn tijd in Nederlands-Indië hield hij een
In museum Bronbeek is vanaf 14 juli een foto-tentoonstelling te zien waarin aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de Nederlandse veteraan. Titel van de tentoonstelling is Veteranen: ingezet in dienst van de vrijheid. Aan bod komt onder meer de strijd van Nederlandse militairen in Nederland en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast aandacht voor het werk van veteranen in