Dark
Light

Museum toont middeleeuwse wapenhandschoenen

1 minuut leestijd
IJzeren wapenhandschoen, achtergelaten tijdens of na een gevecht bij Alphen a/d Rijn op 30 april 1426.
IJzeren wapenhandschoen, achtergelaten tijdens of na een gevecht bij Alphen a/d Rijn op 30 april 1426. (Erfgoedhuis Zuid-Holland)

Erfgoedhuis Zuid-Holland toont binnenkort twee middeleeuwse wapenhandschoenen uit de vijftiende eeuw. De bijzondere handschoenen zijn onderdeel van laatmiddeleeuwse wapenuitrusting en werden in 2015 per toeval door amateurarcheologen gevonden.

Volgens het erfgoedhuis zijn de objecten vooral bijzonder omdat ze de eerste concrete aanwijzing bieden voor de Slag bij Alphen uit 1426, waarbij het leger van gravin Jacoba van Beieren ten strijde trok tegen een legertje huurlingen uit Vlaanderen. De troepen van Jacoba behaalden de overwinning tijdens deze slag, die onderdeel uitmaakte van de zogeheten Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Wapenhandschoenen dienden twee doelen. Enerzijds kon het object er vanwege het materiaal voor zorgen dat een klap extra hard aankwam. Soms waren bij de vingers en knokkels daarom extra stekels bevestigd. Daarnaast kon de handschoen gebruikt worden om aanvallen mee af te weren.

Strijd in Holland

In de tentoonstelling van Erfgoedhuis Zuid-Holland krijgen bezoekers aan de hand van allerlei archeologische vondsten en historische bronnen straks een beeld van vijf eeuwen strijd (1000-1500) in Holland. De slag bij Alphen was namelijk slechts een van de vele twisten in het middeleeuwse graafschap. Naast de wapenhandschoenen zijn er straks ook zwaarden, dolken, pijlpunten en kogels van katapulten en kanonnen te bewonderen.

De tentoonstelling Strijd in graventijd is vanaf 2 mei te bezoeken in het Archeologiehuis Zuid-Holland, gevestigd in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.

×