Museum zet Gouden Boekjes in de spotlights

Een bekend ‘Gouden Boekje’ – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw
Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn bereidt een tentoonstelling voor over de zogenaamde Gouden Boekjes. Deze geïllustreerde kinderboekenreeks met de bekende gouden rug bestaat dit jaar zestig jaar.

De Gouden Boekjes worden sinds 1953 in Nederland uitgegeven en zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot gewilde verzamelobjecten. Bekende titels zijn bijvoorbeeld “De vijf brandweermannetjes”, “Poes Pinkie” en “Het Koekemannetje”. De geïllustreerde boekjes werden zestig jaar geleden uit de Verenigde Staten naar Nederland gehaald.


Hier werden ze vertaald en bewerkt, onder andere door Annie M.G. Schmidt. De boekjes werden enthousiast ontvangen. Ze waren goedkoop en de verhaaltjes spraken tot de verbeelding.

- advertentie -

Nog altijd worden er Gouden Boekjes uitgegeven. Museum van de Twintigste Eeuw over de komende tentoonstelling:

De beroemdste boekjes komen staks bij ons tot leven. Kinderen verstoppen zich in de levensgrote boekjes, waar ze via telefoons heerlijk worden voorgelezen. Of ze verkleden zich en spelen in het circus van ”Pietepaf het circushondje”. Ze kunnen in het schip van “De Hondenmatroos klimmen, of in het vliegtuig uit “Als Feda slaapt”.

De tentoonstelling loopt van 27 april tot en met 27 oktober 2013.

Gerelateerde boeken:

Een ‘Gouden Boekje’ tot leven gebracht – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: