Dark
Light

Museum zet Gouden Boekjes in de spotlights

Auteur:
1 minuut leestijd

Een bekend ‘Gouden Boekje’ – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw
Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn bereidt een tentoonstelling voor over de zogenaamde Gouden Boekjes. Deze geïllustreerde kinderboekenreeks met de bekende gouden rug bestaat dit jaar zestig jaar.

De Gouden Boekjes worden sinds 1953 in Nederland uitgegeven en zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot gewilde verzamelobjecten. Bekende titels zijn bijvoorbeeld “De vijf brandweermannetjes”, “Poes Pinkie” en “Het Koekemannetje”. De geïllustreerde boekjes werden zestig jaar geleden uit de Verenigde Staten naar Nederland gehaald.


Hier werden ze vertaald en bewerkt, onder andere door Annie M.G. Schmidt. De boekjes werden enthousiast ontvangen. Ze waren goedkoop en de verhaaltjes spraken tot de verbeelding.

Nog altijd worden er Gouden Boekjes uitgegeven. Museum van de Twintigste Eeuw over de komende tentoonstelling:

De beroemdste boekjes komen staks bij ons tot leven. Kinderen verstoppen zich in de levensgrote boekjes, waar ze via telefoons heerlijk worden voorgelezen. Of ze verkleden zich en spelen in het circus van ”Pietepaf het circushondje”. Ze kunnen in het schip van “De Hondenmatroos klimmen, of in het vliegtuig uit “Als Feda slaapt”.

De tentoonstelling loopt van 27 april tot en met 27 oktober 2013.

Gerelateerde boeken:

Een ‘Gouden Boekje’ tot leven gebracht – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×