Dark
Light

Nederlandse ooggetuige van de Slag bij Waterloo

Auteur:
1 minuut leestijd
Naamplaatje van korporaal Boortman (Uit: Onze slag bij Waterloo)

Onze slag bij Waterloo - Louis Sloos

Van militair historicus Louis Sloos verscheen begin 2015 het boek Onze slag bij Waterloo (Vantilt) over de beleving van de overwinning op Napoleon in Nederland.

In de inleiding van dat boek schrijft de historicus dat er met gemak een museum gevuld zou kunnen worden met Nederlandse objecten gerelateerd aan de Slag bij Waterloo. Op Historiek lichten we de komende tijd een aantal van die objecten uit.


Naamplaatje van korporaal Boortman (Uit: Onze slag bij Waterloo)

Naamplaatje van korporaal Boortman

Na de Slag bij Waterloo lag het slagveldterrein behalve met lijken en gewonden bezaaid met wapentuig en persoonlijke bezittingen van de militairen. Een bijzonder achterblijfsel, later uit de grond gehaald, is dit naamplaatje van een Nederlandse militair.

Het plaatje, met een diameter van 10 cm, was waarschijnlijk bevestigd aan materieel waar desbetreffende militair voor verantwoordelijk was, bijvoorbeeld een kist met munitie. De naam van deze ooggetuige van een van de belangrijke en bekendste veldslagen in de geschiedenis was korporaal Boortman.

~ Louis Ph. Sloos

Meer artikelen over de Slag bij Waterloo

Boek: Onze slag bij Waterloo – Louis Sloos

Louis Ph. Sloos (1972) is militair historicus en boekwetenschapper en werkt als conservator bij het Nationaal Militair Museum. Hij publiceert al twintig jaar over onder meer militair-historische onderwerpen. Bij Vantilt verscheen van hem in 2012 Gewapend met kennis. 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×