Nederlandse ooggetuige van de Slag bij Waterloo

Onze slag bij Waterloo - Louis Sloos

Van militair historicus Louis Sloos verscheen onlangs het boek Onze slag bij Waterloo (Vantilt) over de beleving van de overwinning op Napoleon in Nederland.

In de inleiding van dat boek schrijft de historicus dat er met gemak een museum gevuld zou kunnen worden met Nederlandse objecten gerelateerd aan de Slag bij Waterloo. Op Historiek lichten we de komende tijd een aantal van die objecten uit.

- advertentie -

Naamplaatje van korporaal Boortman (Uit: Onze slag bij Waterloo)

Naamplaatje van korporaal Boortman

Na de Slag bij Waterloo lag het slagveldterrein behalve met lijken en gewonden bezaaid met wapentuig en persoonlijke bezittingen van de militairen. Een bijzonder achterblijfsel, later uit de grond gehaald, is dit naamplaatje van een Nederlandse militair.

Het plaatje, met een diameter van 10 cm, was waarschijnlijk bevestigd aan materieel waar desbetreffende militair voor verantwoordelijk was, bijvoorbeeld een kist met munitie. De naam van deze ooggetuige van een van de belangrijke en bekendste veldslagen in de geschiedenis was korporaal Boortman.

~ Louis Ph. Sloos

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: