Dark
Light

Nederlandse Van Eyck is echt een Van Eyck

Auteur:
1 minuut leestijd
De drie Maria’s aan het graf – Jan of Hubert Van Eyck, ca. 1425-1435
De drie Maria’s aan het graf – Jan of Hubert Van Eyck, ca. 1425-1435 (Museum Boijmans van Beuningen)

Het werk De drie Maria’s aan het graf uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is afkomstig uit het atelier van de gebroeders Van Eyck. Dat blijkt na natuurwetenschappelijk onderzoek en een zeven maanden durende restauratie.

De drie Maria’s aan het graf – Jan of Hubert Van Eyck, ca. 1425-1435
Het werk werd al langer toegeschreven aan Jan van Eyck (ca. 1390-1441), maar sommigen betwijfelden of hij het schilderij echt maakte. Tijdens de restauratie werd het doek schoongemaakt waardoor de kleuren veel duidelijker naar voren zijn gekomen. Volgens deskundigen van Boijmans wijst het lichtgebruik duidelijk naar het atelier van de gebroeders Van Eyck. Conservator Friso Lammertse stelt dat Van Eyck in zijn tijd de enige was die het licht zo goed kon weergeven.

Tijdens het onderzoek bleek ook dat Christus ooit aan de rechterkant van het schilderij te zien was. Later besloot iemand echter tien centimeter van het schilderij af te zagen en op dat deel moet Christus hebben gestaan. Op het werk zijn aan de rechterkant nog zonnestralen te zien die vroeger onderdeel uitmaakten van deze Christusfiguur.

Ook is het hout onderzocht dat bij het werk werd gebruikte. De laatste kernhoutjaarring van het eikenhout dateert uit 1408. Volgens de conservator betekent dit dat het werk rond 1430 is gemaakt.

Het schilderij De drie Maria’s aan het graf is het enige werk van de gebroeders Van Eyck in Nederlands bezit. Op het schilderij zijn de drie Maria’s (Maria Magdalena, Maria Cleophas en Maria Salomé) te zien die naar het graf van Christus gaan om zijn lichaam te zalven. Bij het graf aangekomen zien ze dat de steen weg is en de engel vertelt hen dat Christus is herrezen. Op de achtergrond is een middeleeuwse stad te zien, een redelijk waarheidsgetrouwe weergave van het Jeruzalem in de vijftiende eeuw.

Vanaf 13 oktober is het werk te zien in de najaarstentoonstelling De weg naar Van Eyck in Museum Boijmans Van Beuningen. In deze tentoonstelling zullen ruim negentig kwetsbare kunstwerken te zien zijn van Europese kunstenaars van rond 1400.

×