Dark
Light

Nieuwe foto’s executie Nederlands-Indië gevonden

Beelden aangetroffen in kluis Verzetsmuseum Zuid-Holland
Auteur:
1 minuut leestijd
Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum
Militaire colonne tijdens de eerste 'politionele actie' – Foto: Tropenmuseum

In een kluis in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda zijn 179 tot nu toe onbekende foto’s van de zogenaamde politionele acties in Nederlands-Indië gevonden. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

In 2012 gevonden foto's van executies in Nederlands-Indië
In 2012 gevonden foto’s van executies in Nederlands-Indië
Op een van de foto’s zijn geëxecuteerde Indonesische mannen te zien. Deze foto is van zeer dichtbij gemaakt. De authenticiteit van de beelden is bevestigd door het NIOD. Hoe ze in een kluis van het Verzetsmuseum terecht zijn gekomen en wie ze gemaakt heeft is niet duidelijk.

De foto doet denken aan enkele foto’s van geëxecuteerde mannen die in de zomer van 2012 werden ontdekt en in de Volkskrant werden gepubliceerd.

Andere foto´s getuigen van hard ingrijpen van Nederlands militairen. Zo zijn er beelden van ondervragingen en verwoeste dorpen. Joost Lamboo, de man die het beeldmateriaal van het museum beheert, vond de beelden per toeval onder een krant in een kluis. Hij vermoedt dat de fotograaf tot de Nederlandse militairen behoorde.

De foto’s maken onderdeel uit van van de expositie Indië in oorlog – Oorlog in Indië in het Verzetsmuseum in Gouda.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×