Nieuwe foto’s executie Nederlands-Indië gevonden

Beelden aangetroffen in kluis Verzetsmuseum Zuid-Holland

In een kluis in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda zijn 179 tot nu toe onbekende foto’s van de zogenaamde politionele acties in Nederlands-Indië gevonden. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

In 2012 gevonden foto's van executies in Nederlands-Indië
In 2012 gevonden foto’s van executies in Nederlands-Indië
Op een van de foto’s zijn geëxecuteerde Indonesische mannen te zien. Deze foto is van zeer dichtbij gemaakt. De authenticiteit van de beelden is bevestigd door het NIOD. Hoe ze in een kluis van het Verzetsmuseum terecht zijn gekomen en wie ze gemaakt heeft is niet duidelijk.

De foto doet denken aan enkele foto’s van geëxecuteerde mannen die in de zomer van 2012 werden ontdekt en in de Volkskrant werden gepubliceerd.

Andere foto´s getuigen van hard ingrijpen van Nederlands militairen. Zo zijn er beelden van ondervragingen en verwoeste dorpen. Joost Lamboo, de man die het beeldmateriaal van het museum beheert, vond de beelden per toeval onder een krant in een kluis. Hij vermoedt dat de fotograaf tot de Nederlandse militairen behoorde.

- advertentie -

De foto’s maken onderdeel uit van van de expositie Indië in oorlog – Oorlog in Indië in het Verzetsmuseum in Gouda.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: