Dark
Light

Nova Zembla, een film en een tentoonstelling

2 minuten leestijd

In de Amsterdamse RAI is maandag de film Nova Zembla van regisseur Reinout Oerlemans in première gegaan. Het Rijksmuseum in Amsterdam grijpt de film aan voor een speciale tentoonstelling waarin originele Nova Zembla-objecten worden getoond.

Afb: Still trailer
Prent uit het reisverslag van Gerrit de Veer
De film ging maandag in bijzijn van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in première. In de media vooral veel aandacht voor topmodel Doutzen Kroes die in Nova Zembla haar eerste echte filmrol speelt. Andere hoofdrollen worden vertolkt door Derek de Lint (Willem Barentsz), Victor Reinier (Jacob van Heemskerck), Robbert de Hoog (Gerrit de Veer) en Jan Decleir (Petrus Plancius).

In de film wordt het waargebeurd verhaal verteld van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck en hun mannen. In 1596 voeren zij uit voor hun derde expeditie om de Noord, op zoek naar een doorvaart naar de Oost. Hun schip strandde echter op het ijs van de Noordelijke IJszee. Samen met vijftien lotgenoten zagen Barentsz en Van Heemskerck zich gedwongen de winter op het eiland Nova Zembla door te brengen. Afgesneden van de rest van de wereld en geteisterd door scheurbuik, honger en kou, restte hen nog maar één ding: trachten te overleven.

Nova Zembla is de eerste Nederlandse 3D-film en vanaf 24 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

https://youtu.be/kqXSFdFxvl8

Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont vanaf 22 november ongeveer vijfenzeventig originele objecten afkomstig van Nova Zembla. De objecten werden in 1597 op het eiland achtergelaten nadat Willem Barentsz daar met zijn bemanning had overwinterd.

De voorwerpen lagen bijna drie eeuwen lang, van 1597 tot 1872, op het eiland in de Noordelijke IJszee. Toen ze werden teruggevonden bleken ze opmerkelijk goed te zijn bewaard. Het Rijksmuseum toont binnenkort onder meer wapens, handelswaar, persoonlijke bezittingen en gereedschap. In de tentoonstelling, getiteld Nova Zembla in het Rijksmuseum, is bijvoorbeeld een hellebaard te zien waarmee hongerige ijsberen werden bevochten.

Klok van Nova Zembla – Foto: Rijksmuseum

Ook toont het museum gereedschap waarmee de bemanning het beroemde Behouden Huys bouwde. Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum:

“Ik denk dat het voor zowel volwassenen als kinderen enorm spannend is om de échte wapens van deze helden te zien. Het is een periode uit onze geschiedenis die spreekt tot de verbeelding en die door de film Nova Zembla weer tot leven komt – overigens gaan wij door QR-technologie daar ook actief op inspelen.”

Het Rijksmuseum bezit in totaal ongeveer tweehonderd objecten uit Nova Zembla. Naast de originele voorwerpen wordt in de tentoonstelling ook een nieuwe werk getoond van de Britse kunstenares Sián Bowen (1959). Zij liet zich bij het maken van dit werk inspireren door prenten die ook op Nova Zembla werden gevonden.

https://youtu.be/Wqp3gztlkf0

×