Dark
Light

Oude man met baard – Rembrandt van Rijn

Onbekend werk Rembrandt ontdekt
Auteur:
1 minuut leestijd

Een klein schilderij, getiteld Oude man met baard, blijkt gemaakt te zijn door Rembrandt van Rijn. Dat heeft de gerenommeerde Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering vrijdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het Rembrandthuis.

Het schilderij ‘Oude man met baard’
Het kleine paneel is al langere tijd in bezit van een particuliere verzamelaar. Wie het werk maakte was echter niet bekend. Technisch onderzoek van de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens en collega’s van hem uit Nederland en de Verenigde Staten bracht een onvoltooid portret van Rembrandt aan het licht. Dit portret bevindt zich onder het schilderij Oude man met baard. Vermoedelijk gaat het om een onvoltooid zelfportret van Rembrandt.

Met behulp van nieuwe scantechnieken konden ook pigmenten in verborgen verflagen worden gedetecteerd. Mede na bestudering van deze pigmenten concludeerden de onderzoekers uiteindelijk dat het om een werk van Rembrandt zelf gaat.

Volgens de onderzoekers vertoont het werk Oude man met baard ook ‘schilderijtechnische overeenkomsten’ met andere schilderijen die Rembrandt maakte. Rembrandt zou het schilderij rond 1630, aan het einde van zijn Leidse periode, hebben gemaakt.

De particulier die eigendom is van het werk, geeft Oude man met baard binnenkort in bruikleen aan museum het Rembrandthuis. Het zal daar van 1 mei tot en met 1 juli 2012 te zien zijn in een tentoonstelling die gewijd is aan het onderzoek.

Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn

×