Onbekend werk Rembrandt ontdekt

Het schilderij ‘Oude man met baard’
Een klein schilderij, getiteld Oude man met baard, blijkt gemaakt te zijn door Rembrandt van Rijn. Dat heeft de gerenommeerde Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering vrijdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het Rembrandthuis.

Het kleine paneel is al langere tijd in bezit van een particuliere verzamelaar. Wie het werk maakte was echter niet bekend. Technisch onderzoek van de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens en collega’s van hem uit Nederland en de Verenigde Staten bracht een onvoltooid portret van Rembrandt aan het licht. Dit portret bevindt zich onder het schilderij Oude man met baard. Vermoedelik gaat het om een onvoltooid zelfportret van Rembrandt.

Met behulp van nieuwe scantechnieken

- advertentie -konden ook pigmenten in verborgen verflagen worden gedetecteerd. Mede na bestudering van deze pigmenten concludeerden de onderzoekers uiteindelijk dat het om een werk van Rembrandt zelf gaat.

Volgens de onderzoekers vertoont het werk Oude man met baard ook ‘schilderijtechnische overeenkomsten’ met andere schilderijen die Rembrandt maakte. Rembrandt zou het schilderij rond 1630, aan het einde van zijn Leidse periode, hebben gemaakt.

De particulier die eigendom is van het werk, geeft Oude man met baard binnenkort in bruikleen aan museum het Rembrandthuis. Het zal daar van 1 mei tot en met 1 juli 2012 te zien zijn in een tentoonstelling die gewijd is aan het onderzoek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: