Dark
Light

Onbekende foto overleden Himmler opgedoken

Auteur:
1 minuut leestijd
Het levenloze lichaam van Himmler
Het levenloze lichaam van Himmler

Bij een veilinghuis in Bristol wordt eind maart een tot nu toe onbekende foto geveild waarop Heinrich Himmler (1900-1945), kort na zijn overlijden, is te zien.

De onbekende foto werd volgens veilinghuis Dreweatts enkele minuten na het overlijden van Hitlers handlanger genomen door de Britse korporaal Guy Adderley. Heinrich Himmler was op 20 mei 1945 aangehouden door een Britse controlepost. Himmler reisde op dat moment onder de valse naam Heinrich Hitzinger en had zich vermomd. Zijn gloednieuwe complete papieren met daarop zijn valse naam, maakten hem echter juist verdacht.

Enkele dagen na zijn aanhouding maakte hij zijn identiteit bekend. Himmler zat op dat moment al in een krijgsgevangenkamp in Lünenburg. Toen hij daar op 23 mei medisch werd onderzocht, werd hem gevraagd of hij zijn mond wilde openen. Himmler beet hierop een cyanide-capsule door die hij in zijn mondholte bewaard had. De Duitser overleed ter plekke.

Het levenloze lichaam van Himmler werd kort hierna begraven op een geheime plek in een bos bij Lünenburg. Na zijn overlijden waren er enkele foto’s gemaakt van de overleden Himmler.

De door korporaal Guy Adderley gemaakte foto was tot op heden echter niet bekend. Dit is opvallend want na Himmlers overlijden verschenen in verschillende kranten foto’s waarop de overleden nazi te zien was. Zijn lichaam was voor het maken van deze foto’s in een provisorisch bed gelegd. Adderley maakte ook een foto maar hield die voor zichzelf. Familie van de korporaal brengt de foto nu dus in veiling.

SS-leider

Veilinghuis Dreweatts verwacht dat de foto omgerekend tussen de 2300 en 3500 euro op zal brengen. Behalve de foto is ook een briefje te koop waarmee Himmler in 1945 werd overgedragen aan de Britse inlichtingendienst.

Heinrich Himmler wordt na Hitler over het algemeen gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Holocaust. Hitler zag Himmler als een van zijn grootste vertrouwelingen en gaf hem zes jaar na de mislukte putsch de leiding over de Schutz-Staffel (SS). Leden van deze SS bekleedden sleutelposities in onder meer de economie, gezondheidszorg, politiek en wetenschap. Ook kregen de SS’ers de volledige macht over alle concentratie- en werkkampen en later ook over de vernietigingskampen.

Lees ook: Heinrich Himmler (1900-1945) – Leider van de SS
Boek: Heinrich Himmler – De architect van de holocaust

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×