Week van de koloniale geschiedenis

Oogetuigenlezing bij Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Eind augustus wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Kampoverlevende Alphons Katan vertelt dan over zijn ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden. Overleefden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek.
Het herinneringscentrum over de lezing van Alphons Katan:Woonachtig in Leeuwarden, is Alphons Katan (1930) de zoon van Joodse (niet gelovige) ouders. Vader Katan is econoom, leraar in de meeste vakken van de middelbare school en spreekt als beëdigd translateur maar liefst zes talen. Hij is aan huis gebonden als gevolg van invaliditeit. Al in zijn jeugd is hij slecht ter been als gevolg van een beenziekte, die tevens zijn groei belemmert. Ook Alphons’ moeder is klein van stuk.

Als de ouders van Alphons Katan in 1942 kort na elkaar worden gearresteerd, wordt de 12-jarige Alphons ondergebracht bij Joodse vrienden van het gezin. Met het bejaarde echtpaar komt hij uiteindelijk terecht in kamp Westerbork. Verward en zich maar vaag bewust van het drama om hem heen, verblijft de jongen een half jaar in dit ‘voorportaal van de dood’. Wanneer een tante de Duitsers weet te overtuigen dat haar neefje van ‘half Joodse afkomst’ is, wordt Alphons vrijgelaten. Zijn ouders is een ander lot beschoren. Moeder wordt vermoord in Auschwitz. Vader vindt de dood in Mauthausen.

Alphons verklaart dat hij door de oorlog veel heeft geleerd: “In het leven daarna heb ik onder meer veel ervaringen opgedaan op maatschappelijk en politiek terrein”. De oorlog laat onvermijdelijk zijn weerslag voelen. “De ervaringen uit de oorlog kunnen niet los worden gezien van de ontwikkelingen en gebeurtenissen sedertdien en omgekeerd. Dat betekent in feite, dat daarvan veel harde lessen zouden moeten worden geleerd om herhaling te voorkomen. Doen wij dat dan ook?”

De ooggetuigenlezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 28 augustus om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: