Oorlogsfotograaf Horst Faas (79) overleden

Oorlogsfotograaf Horst Faas (79) overleden‎
De Duitse oorlogsfotograaf Horst Faas is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Associated Press heeft dat bekendmaakt.

Faas werkte bijna vijftig jaar voor het internationale persbureau Associated Press (AP). Met zijn camera bezocht hij onder meer verschillende oorlogen, Olympische Spelen en ook was hij getuige van verschillende revoluties. Hij deed echter niet alleen verslag van die grote evenementen en gebeurtenissen maar ook van de soms alledaagse momenten tussendoor.Het bekendst werd Horst Faas met zijn reportages van de Vietnamoorlog. In 1967 raakte hij tijdens deze oorlog ernstig gewond.

- advertentie -

Vanuit Saigon stuurde hij langere tijd fotografen van AP aan. Deze fotografen werden ook wel bekend als Horst’s army. Een van zijn leerlingen was Nick Ut en die werd wereldberoemd met de foto van het huilende meisje Kim Phuc. Dit meisje was negen jaar oud toen ze slachtoffer werd van een napalmaanval.

De Duitser won verschillende belangrijke prijzen, waaronder twee Pulitzer’s.

Vanaf 1976 was Faas verantwoordelijk voor de fotoredactie van AP in Londen. Hier bleef hij tot zijn pensioen in 2004 werken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: