Dark
Light

Oranje-souvenirs uit privé-collectie

Auteur:
1 minuut leestijd

Museum Buren & Oranje
Paleis Het Loo toont tot en met begin januari in de expositie Oranje Boven! honderden Oranje-souvenirs uit de eigen collectie. Aanvullend hierop tonen particulieren afwisselend een deel van hun verzameling.

Zo worden er de komende twee weken stukken uit de collectie van de heer Derk Jan Thijsen (1936) tentoongesteld. Hij is oprichter en beheerder van het Museum Buren & Oranje, dat sinds 1988 is gevestigd in het historische Raadhuis van Buren. Paleis Het Loo:

Als directeurvan Thijsen Rotatiedrukkerij zag hij al snel dat dit familiebedrijf kon worden ingezet om de belangstelling voor het Huis van Oranje te wekken. Thijsen was uitgever van de Burensche Courant (verslaggeving van vele Oranjebezoeken) en drukker van Oranjelectuur. Ook liet hij Oranje-souvenirs maken, waarbij de relatie Oranje en Buren voorop staat: in 1551 trouwde prins Willem van Oranje in Buren met Anna van Egmond, gravin van Buren. Ook koningin Beatrix mag zich nog steeds gravin van Buren noemen. Prins Willem-Alexander registreerde zich als ‘W.A. van Buren’ toen hij in 1986 de Elfstedentocht reed.

In de expositie Oranje Boven! zijn tot en met 28 november aanstaande een aantal opmerkelijke voorwerpen uit de verzameling van de heer Thijsen te zien, waaronder een glas ter gelegenheid van de geboorte van prins Willem IV uit 1711, waaruit koningin Beatrix tijdens bezoek aan Buren op Koninginnedag 1991 Vin d’Orange aangeboden kreeg.

Lees ook: Paleis Het Loo toont souvenirverzameling

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×