Dark
Light

Oud Feyenoord-kaartje is Rotterdams ‘stuk van het jaar’

Auteur:
1 minuut leestijd

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970
Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970
Een toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord – Celtic uit 1970 is door het Rotterdamse publiek verkozen als winnend Rotterdams ‘Stuk van het Jaar’.

Het Duitse Ultimatum van 14 mei 1940
Het Duitse Ultimatum van 14 mei 1940


Het kaartje zal het Stadsarchief Rotterdam vertegenwoordigen bij de landelijke Stuk van het Jaar-verkiezing in oktober en wedijveren met de stukken van 37 andere archiefinstellingen. Het Rotterdamse archief:

Met deze keuze laat Rotterdam zien dat recente geschiedenis net zo tot de verbeelding spreekt als de oudere historie.

Veel mensen brachten de afgelopen weken een stem uit op een van de tien genomineerde archiefstukken. De foto van de punkband Stinksisters uit 1996 van Carla van der Marel eindigde op een tweede plaatst. De derde plaats wordt ingenomen door het Duitse Ultimatum van 14 mei 1940.

Het Stadsarchief Rotterdam bewaart naast overheidsarchieven ook particuliere archieven, zoals archieven van bedrijven (Van Nelle, Holland-Amerika Lijn) en sportarchieven, waaronder de archieven van de voetbalclubs Sparta (1888-1989) en Feyenoord (1910-1973). Het unieke aandenken aan dit spectaculaire sportmoment bevindt zich in het archief van Feyenoord.

Toegangskaartje

Feyenoord schreef in 1970 sportgeschiedenis door als eerste voetbalclub zowel de Europacup als de Wereldbeker te veroveren. Stadsarchief Rotterdam:

Het fraai vormgegeven entreebewijs voert ons weer even terug naar de Europacupfinale op 6 mei 1970 in het San Sirostadion in Milaan. Die avond klopten in heel Nederland de voetbalharten sneller, zelfs in Amsterdam. Naar schatting reisden 20.000 mensen af naar Milaan waar Feyenoord de finalewedstrijd met 2-1 won van Celtic. De spelers werden de volgende dag groots onthaald op de Coolsingel.

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic gaat door naar de landelijke verkiezing tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. Alle deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober 2013 hun ‘Stuk van het Jaar’ op www.onsdna.nl/stukvanhetjaar.

Gerelateerde uitgaven:

Feyenoord-Celtic – 6 mei 1970

×