Dark
Light

Oudste vermelding koninkrijk van Oman gevonden

2 minuten leestijd
Zicht op het graf (Jubelparkmuseum)
Zicht op het graf (Jubelparkmuseum)

Archeologen van het Jubelparkmuseum in Brussel hebben in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een inscriptie gevonden die bewijs levert voor het bestaan van het koninkrijk van Oman in de derde eeuw voor Christus.

Het opgravingsteam deed de ontdekking op de archeologische site van Mleiha, in het centrum van de VAE. Er werd daar gewerkt in twee ondergrondse grafkamers waarboven ooit een kubusvormig monument in leemtichels prijkte. De  met grote rotsblokken opgebouwde kamers herbergden in vroegere tijden de overledene en zijn grafgiften. Puin blokkeerde de doorgang tussen de kamers. Daar vonden de archeologen een neergestorte monumentale inscriptie van de bovengrondse constructie.

De inscriptie is tweetalig en geschreven in het Aramees en Oud Zuid-Arabisch. De goed bewaarde tekst vermeldt de identiteit en de familielijn van de overledene evenals de datum waarop het monument werd opgericht. Het centrale paneel beschrijft in Oud Zuid-Arabisch dat het graf was gebouwd door de zoon van een zekere ʿAmīd die in dienst was bij de koning van Oman. Het fries met tekst in het Aramees vermeldt dat het monument werd opgericht in het jaar 90 of 96 van de Seleucidische jaartelling, met andere woorden in 222/221 of 216/215 voor Christus.

De gevonden inscriptie (Jubelparkmuseum)
De gevonden inscriptie (Jubelparkmuseum)

Koning van Oman

De inscriptie bevat de oudste vermelding van Oman en bewijst dat het koninkrijk al in de late derde eeuw v.Chr. bestond. Het Jubelparkmuseum:

“De plaatselijke Abiel-dynastie, bekend van munten geslagen te Mleiha, was met hoge waarschijnlijkheid drager van de titel ‘Koning van Oman’. Mleiha was wellicht het centrum van hun rijk dat zich uitstrekte over het territorium van de Verenigde Arabische Emiraten en de noordelijke gebieden van het Sultanaat van Oman.”

Tot nog toe dateerde de oudste vermelding van Oman uit de eerste eeuw na Christus.

In de bronnen uit de Klassieke Oudheid verwijst ‘Omana’ naar een haven op het schiereiland van Oman. Dit ‘Omana’, uit de ‘Periplus Maris Erythraei’ (Reis rond de Erithreïsche zee) en uit de ‘Naturalis Historia’ van Plinius de Oudere, wordt gewoonlijk geassocieerd met de kust van Ed-Dur in het Emiraat van Umm al-Qaewaen of met Dibbah in het Sharjah Emiraat, beide gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Wanneer Mleiha wordt geïdentificeerd als een koninklijke residentie, suggereert dit dat de klassieke auteurs het hadden over een haven die Mleiha bediende, als hoofdstad van het koninkrijk van Oman.

Meer archeologie op Historiek

Eisa Yousef van het Department of Antiquities van Sharjah en Bruno Overlaet onderzoeken de inscriptie (Jubelparkmuseum)
Eisa Yousef van het Department of Antiquities van Sharjah en Bruno Overlaet onderzoeken de inscriptie (Jubelparkmuseum)
×