Week van de koloniale geschiedenis

Overzees verkeer tussen Holland en Nederlands-Indië

De Willem Ruys op weg naar Nederlands-Indië – Foto: Bronbeek
Op 13 november wordt op landgoed Bronbeek in Arnhem een themazondag gehouden over het overzees verkeer tussen Holland en Nederlands-Indië vanaf het midden van de negentiende eeuw.

Eeuwenlang voeren er schepen naar Indië en Holland. Aanvankelijk waren deze schepen uitgerust door Hollandse en Zeeuwse kooplieden en na 1602 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Naarmate de tijd verstreek maakten deze zeekastelen plaats voor snellere en beter uitgeruste schepen van negentiende-eeuwse scheepvaartmaatschappijen.- advertentie -
Reünie- en congrescentrum Kumpulan – Foto: Defensie

Bijvoorbeeld die van de Stoomvaart Maatschappij ‘Rotterdamsche Lloyd’, beter bekend als Rotterdamsche Lloyd N.V. (RL) (1883). Ook de Amsterdamse Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’ (SMN) en de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM) stuurden hun schepen over de wereldzeeën.

Met de opening van het Suezkanaal in 1869, waarvoor speciaal de KPM door de RL en SMN was opgericht, werd de bootreis aanmerkelijk verkort. Vanaf dat jaar maakten ook veel meer vrouwen de overtocht naar Indië, al dan niet als ‘handschoentje’. Niet langer meer werd de hele reis over zee gemaakt, maar men kon men ook kiezen voor de mailroute over land met opstaphavens als Napels, Marseille of Genua. Namen als de s.s. Rumphius (KPM), de Indrapoera, Dempo, Baloeran en Willem Ruys (RL), alsook de Johan de Wit, Johan van Oldenbarnevelt en Oranje (SMN) spreken nog steeds tot de verbeelding van velen.

Tijdens de themazondag op landgoed Bronbeek komen de scheepvaartmaatschappijen, de inrichting van de schepen, het wel en wee van hun passagiers en de reisroutes met havens en toeristische attracties onderweg aan bod. Sprekers zijn Arne Zuidhoek, Bert van der Linden, Ida Huussen en Hans Vervoort. Zij schetsen het beeld mede aan de hand van foto’s van de schepen en passagiers, menukaarten, passagierslijsten en -biljetten en egodocumenten.

De themadag vindt plaats in het reünie- en congrescentrum Kumpulan op Landgoed Bronbeek en duurt van 11:00 tot 15:00 uur. Meer informatie op www.bronbeek.nl

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: