Paleis Het Loo toont topstukken uit verzameling tekeningen

Portret Prinses Juliana – W. Maris (Foto: Paleis Het Loo)
Paleis Het Loo komt komend najaar met een tentoonstelling waarin topstukken worden getoond uit de verzameling tekeningen van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau. Ook worden er tekeningen uit de eigen collectie van het museum getoond. Het Album van koningin Sophie, eerste echtgenote van koning Willem III, is een van de meest bijzondere objecten in de expositie.

Paleis Het Loo bezit een verzameling tekeningen, waarvan er zo’n tweehonderd in bruikleen zijn van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (GVON). In de expositie ‘Uitgelicht’ worden circa zestig topstukken bijeengebracht, variërend van portretten en landschappen tot historische voorstellingen. Het groen lederen Album van koningin Sophie bevat vijfenveertig tekeningen en aquarellen die zij, naar de mode van de Romantiek, verzamelde als herinnering aanhuizen en plaatsen waar zij had gewoond of was geweest. De waterverftekeningen, door onder meer H.F.C. ten Kate en B.J. van Hove, hebben hun heldere kleuren behouden doordat zij altijd in het album zijn bewaard.

- advertentie -

Leden van de Koninklijke familie droegen door schenkingen zelf bij aan de totstandkoming van de verzameling, net als kunstenaars die in opdracht van het vorstenhuis werkten, zoals Jan Hoynck van Papendrecht, Pieter de Josselin de Jong en Jan Adam Kruseman. Van bekende kunstenaars als Nicolaas Pieneman, Jean Baptist van der Hulst en de achttiende-eeuwse Pieter Tanjé werden werken op veilingen aangekocht.


Afb: Paleis Het Loo

In 1976 werden de verzamelingen door de GVON in langdurig bruikleen overgedragen aan Paleis Het Loo. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus van de tekeningen uit de collectie van de GVON.

De tentoonstelling ‘Uitgelicht’ is te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo en loopt van 16 september tot en met 27 januari 2013.


Afb: Paleis Het Loo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: