Paleis op de Dam als koninklijk paleis

Het gebouw dat we tegenwoordig kennen als het Paleis op de Dam was eerst het stadhuis van Amsterdam. Dat veranderde in 1808 toen Lodewijk Napoleon (1778-1846) er, als eerste koning van Nederland, zijn intrek nam.

Bed van Lodewijk Napoleon, 1806 – © Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam
Sinds vrijdag is in het Paleis op de Dam een tentoonstelling te zien waarin stilgestaan wordt bij deze eerste bewoner van het Paleis. Dit verhaal wordt onder meer verteld aan de hand van meubilairstukken, kunstvoorwerpen en speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde mini-documentaires.

De 29-jarige Lodewijk Napoleon woonde vanaf 20 april 1808 in het Paleis op de Dam. Vijf jaar diende het gebouw als Frans – koninklijk en Keizerlijk – Paleis. De organisatie van de tentoonstelling:

“Niet alleen in het gebouw heeft koning Lodewijk Napoleon zijn sporen nagelaten. Met zijn beleid bouwde Lodewijk in de vier jaren van zijn koningschap voort op hervormingen die tussen 1795 en 1806 tijdens de Bataafse Republiek waren ingezet. Hij bespoedigde en implementeerde belangrijke maatregelen die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.”

In 1810 deed Lodewijk Napoleon noodgedwongen afstand van de troon en werd Holland ingelijfd bij Frankrijk. Na het vertrek van de Fransen behield het gebouw zijn paleisfunctie. Op dit moment is het in gebruik als ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis.

- advertentie -

De tentoonstelling loopt tot en met 16 september 2012. Er verschijnt ook een publieksboek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: