‘Geef Amsterdam zijn stadhuis terug’

"Beste koning Willem Alexander, u kunt de geschiedenis ingaan als Willem de Rechtvaardige. Daarvoor hoeft u alleen maar in het openbaar te zeggen dat Amsterdam zijn stadhuis terug moet krijgen. "

Het belang van het Binnenhof

Het Binnenhof in Den Haag is al eeuwenlang het belangrijkste bestuurscentrum van Nederland en zonder twijfel de bekendste politieke plek van het land. Toch zijn de ligging en de vorm van het complex enigszins opmerkelijk, zeker in vergelijking met regeringscentra elders in de wereld.

Schuttersstukken voor tentoonstelling terug in Koninklijk Paleis

Koning Willem-Alexander opent volgende maand de tentoonstelling In All Their Glory in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Speciaal voor deze tentoonstelling worden de Grote en Kleine Krijgsraadzalen op de derde verdieping van het paleis voor het eerst sinds lange tijd weer geopend voor het publiek.

Paleis op de Dam als koninklijk paleis

Het gebouw dat we tegenwoordig kennen als het Paleis op de Dam was eerst het stadhuis van Amsterdam. Dat veranderde in 1808 toen Lodewijk Napoleon (1778-1846) er, als eerste koning van Nederland, zijn intrek nam.

Online wandelen door het Paleis op de Dam

In het kader van het Google Art Project kan er sinds enige tijd virtueel gewandeld worden door enkele toplocaties in Nederland zoals het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag en het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ook het Paleis op de Dam is sinds begin april online te bezoeken.

‘Paleis op de Dam in 2020 weer stadhuis’

Als het aan de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest ligt, wordt het Paleis op de Dam weer het stadhuis van de hoofdstad. De wethouder ruimtelijke ordening schrijft dat in het vandaag verschenen boek Meer Amsterdam. Van Poelgeest neemt de lezers in dit boek mee op een stadswandeling door het Amsterdam

Gerenoveerd Paleis op de Dam heropend (foto’s)

Het gerenoveerde Paleis op de Dam in Amsterdam is zaterdag heropend door koningin Beatrix. Bijna vier jaar lang was het paleis gesloten voor het publiek vanwege grote renovatie die in totaal ongeveer tachtig miljoen heeft gekost. Koningin Beatrix heropende vanochtend het paleis, dat nu weer gebruikt kan worden voor staatsbezoeken,