Pelgrimage ca. 1440-1460
Pelgrimage ca. 1440-1460

Pelgrimage, ca. 1440-1460 (KB)
Pelgrimage, ca. 1440-1460 (KB)
‘Die pelgrimage van der menscheliker creaturen’ is een allegorische tekst geschreven door Guillaume de Deguilleville. De eerste miniatuur toont de slapende en dromende auteur.

Volgens de tekst ziet hij een visioen van het hemelse Jeruzalem. De stad is te zien achter de muur, en het portaal van de stad wordt bewaakt door een engel met een lang zwaard. Een van de heiligen biedt de auteur een ladder aan. Hij beklimt de ladder, gekleed in nachtgewaad. In het vervolg van de tekst vertelt de auteur hoe de pelgrim de stad Jeruzalem kan bereiken.

Bekijk hier alle miniaturen uit het handschrift

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Pelgrimage, ca. 1440-1460. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: