Week van de koloniale geschiedenis

Peru excuseert zich voor deportaties WOII

Peru heeft dinsdag officieel zijn excuses aangeboden voor het feit dat tijdens de Tweede Wereldoorlog willekeurig Peruanen met aan Japanse achtergrond werden opgepakt om te worden gedeporteerd naar de Verenigde Staten.

De Peruaanse president Alan García sprak van een “ernstige schending van de mensenrechten” en vroeg in zijn toespraak officieel om vergeving. Volgens de president heeft zijn land tijdens de oorlog de waardigheid van duizenden Peruaanse Japanners geschonden. Peru was tijdens de oorlog een bondgenoot van de VS.- advertentie -

Poster waarmee bekendgemaakt werd dat Amerikanen met een Japanse achtergrond ondergebracht zouden worden in interneringskampen

De arrestaties van Peruanen met een Japanse achtergrond vonden plaats na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in december 1941. In totaal werden in Latijns-Amerika ongeveer 2200 mensen van Japanse afkomst gearresteerd. Het merendeel van hen was afkomstig uit Peru. Na hun arrestatie werden ze overgebracht naar de Verenigde Staten waar ze in interneringskampen werden geplaatst.

Het is voor het eerst dat Peru excuses heeft aangeboden aan Japanse burgers die tijdens de oorlog werden opgepakt.

Japanners in Peru

Rond 1899 arriveerden de eerste Japanse immiganten per schip in Peru. Velen van hen gingen werken op suiker- en katoenplantages. Vandaag de dag leven er naar schatting ongeveer honderdduizend nakomelingen van deze Japanse immigranten in Peru. De bekendste Peruaan met Japanse roots is Alberto Fujimori. Deze oud-politicus was in de jaren negentig president van Peru.

Veel van de Peruanen die tijdens de oorlog naar de VS werden gedeporteerd vanwege hun Japanse roots zijn op zoek naar financiële compensatie. Dit in navolging van een Amerikaanse regeling.

Internering van Japanse Amerikanen

Na de aanval op Pearl Harbor besloot de Amerikaanse overheid Japanners en Amerikaanse burgers van Japanse komaf onder te brengen in interneringskampen. In totaal werden er zo’n 110.000 mensen in deze kampen geplaatst. De geïnterneerden verloren hun bezittingen. Na de oorlog ontvingen ze, onder strenge voorwaarden, een kleine compensatie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: