Week van de koloniale geschiedenis

Poort concentratiekamp Dachau gestolen

Onbekenden hebben een gietijzeren poort uit voormalig concentratiekamp Dachau gestolen. Op de twee meter brede poort staat de beruchte spreuk ‘Arbeit macht frei’.

De diefstal werd zondagochtend bemerkt. Een zoekactie in de omgeving leverde tot nu toe niets op. De directeur van het herinneringscentrum van Dachau, Karl Freller, is onthutst. Hij spreekt van een “schandelijke daad”. Zijn centrum heeft geen videobewaking waardoor er ook geen kans is dat op camera te zien is hoe de dieven de gietijzeren poort stelen.

Bij het voormalige concentratiekamp is wel vierentwintig uur per dag bewaking aanwezig. Vermoed wordt echter dat de dieven hun slag sloegen toen de bewaking van dienst wisselde.

Vier jaar geleden werd het ingangsbord van Auschwitz al gestolen. Dit in opdracht van een Zweedse neo-nazi. Het hek werd enkele dagen later in stukken gezaagd teruggevonden. Of er dit keer opnieuw neo-nazi’s achter de diefstal zitten is nog onduidelijk.

- advertentie -

Eerste concentratiekamp

In Dachau (deelstaat Beieren) werd in 1933 het eerste concentratiekamp van de nazi’s opgericht. Aanvankelijk was het kamp bedoeld voor anti-nazigezinde Duitsers maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er vooral Joden naar toe gebracht om te werken als dwangarbeider.

In het kamp zaten in totaal ongeveer 206.000 personen gevangen. Van hen overleden er minimaal 25.000. Na de oorlog bleef het kamp bewaard, als monument ter herinnering aan de duizenden die er omkwamen. Het Dachau Herinneringscentrum wordt jaarlijks door ongeveer 800.000 mensen bezocht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: